Energiayhtiöiden fuusio on tulevaisuuteen katsomista

Pohjoissavolaisten energiayhtiöiden yhdistymisestä on käyty neuvotteluja epäsäännöllisen säännöllisesti ja erilaisilla kokoonpanoilla viimeisten vuosikymmenien ajan.

Kummassakin yhtiössä on tehty aikojen saatossa joko omistajien halusta tai lainsäädännön pakottamana erilaisia järjestelyitä.

Kuopion Energiassa (KE) viimeisimmät järjestelyt tehtiin vuonna 2015. Silloin liikelaitoksena ollut sähköverkkotoiminta ja kaukolämpö siirrettiin Kuopion Energia Oy:hyn. Sähköverkkoliiketoiminnasta tuli KE Oy:n kokonaan omistama Kuopion Sähköverkko Oy (SV).

Nyt Kuopion Energian ja Savon Voiman omistajat ovat neuvotelleet yhdistymissopimuksen, joka on lähetetty kaupunkien ja kuntien valtuustoille hyväksyttäväksi. Neuvotteluiden lopputulemana esitetään omistajille energiayhtiöiden fuusiota. Siinä Savon Energiaholding Oy ostaa KE:n jo nyt omistamansa SV:n kaveriksi ja fuusioi ne yhdeksi Savon Voima -yhtiöksi.

Savon Energiaholding on kuntien 100-prosenttisesti omistama yhtiö. Nyt Kuopion kaupunki omistaa holdingista noin 18 prosenttia. Mahdollisen fuusion jälkeen omistus olisi 40 prosenttia.

Mikäpä muuttuisi esimerkiksi kuopiolaiselle energian käyttäjälle? Äkkiseltään ei mikään, tai ehkäpä kaukolämpöasiakkaille lasku tulisi SV:n kuoressa.

Kuitenkin yhdistymisen seurauksena on laskettu noin 6,5 miljoonan euron säästöt synergiahyötyinä muun muassa polttoaineen kuljetuksissa. Näillä on hintojen nostoa hillitsevä vaikutus. Ovathan esimerkiksi päästökauppahinnat nousseet voimakkaasti viimeisen vuoden aikana.

Aikaisempien yhdistymisten suurimpana kompastuskivenä lienee ollut kuopiolaisten pelko siitä, että sähkösiirtomaksut ja kaukolämmön hinta nousevat, jotta haja-asutusalueiden hintoja ei tarvitsisi nostaa. Nyt päätettäväksi tulevassa sopimusehdotuksessa on useita toimenpiteitä, jotta näin ei nyt eikä tulevaisuudessa käy.

Ensinnäkin molempien yhtiöiden sähköverkot pidetään omissa yhtiöissä. Näin ollen Savon Voiman säävarmaverkkoon tarvittavat suuremmat investoinnit eivät rasita Kuopion Sähköverkko Oy:n asiakkaita. Samalla sopimukseen on laitettu ehto siitä, että verkkoyhtiöiden yhdistämiseen vaaditaan omistajista 2/3 enemmistö.

Toiseksi molemmissa yhtiöissä jo nyt käytössä oleva kaukolämpöverkkojen verkostokohtainen hinnoittelu on kirjattu sopimukseen. Samoin on kirjattu lämmön hinnan seuranta.

Kuopion alueella lämpöverkoissa kaupungin keskustassa, Riistaveden ja Vehmersalmen alueella on omat hinnat, jotka lasketaan alueella olevien kustannusten mukaan. Sama käytäntö on käytössä Savon Voimalla eri kuntakeskusten alueella.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta uskon, että yhtiöiden fuusiolla on koko alueen elinvoimalle positiivinen vaikutus. Fuusion jälkeen perustettava yhtiö olisi Suomen 3. suurin liikevaihdoltaan. Nyt Savon Voima on 7. ja Kuopion Energia 16. suurin.

Suurempi yhtiö on osaajille houkuttelevampi työpaikka, se mahdollistaa työntekijöiden erikoistumista sekä muun muassa loma-aikaiset sijaisjärjestelyt ovat helpommin toteutettavissa.

Tulevan yhtiön koko takaa myös sen, että tulevaisuuden energiaratkaisuja päätettäessä yhtiöllä olisi edustus niistä päättävissä pöydissä. Jo yksistään sillä voi olla energiankäyttäjän kannalta suuri merkitys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.