Etujen varjelua

Viime vuosina on korostettu yhteiskunnan kehittämiseksi monenlaisia talouselämästä otettuja malleja.

Taloudellisten kannusteiden on katsottu olevan parhaita porkkanoita yksilön ja yhteiskunnan luovuuden esille saamiseen.

Kauppatieteet ovat suosittuja opiskelukohteita. Kaikki on kauppaa. Onko yhteiskuntapolitiikka menettämässä sisältönsä, tavoitteensa ja hengen?

Terveyden ja sosiaalihuollon yksityistämisinto on jo tuonut ongelmia. Ruotsin aikaisempi pääministeri Ingvar Carlsson ruoti esimerkiksi taannoin kovin sanoin Suomen terveydenhuollon kehitystä.

Hänen mielestään Suomessa kustannukset kasvavat ja laatu heikkenee. Hän pitää Suomen kehitystä tällä saralla idioottimaisena.

Suomessa luotiin puoli vuosisataa sitten Pekka Kuusen tunnetuksi tekemä yhteiskunnallinen rationaalinen kehittämismalli, joka myönteisen kehityksen myötä kasvoi kuitenkin osin käsistä ja synnytti tilanteen, jossa nyt ollaan esimerkiksi lääkäripalvelujen osalta.

Suomi onkin muuttunut tavoitteensa vastakohdaksi. Kansalaiset eivät nautikaan tosiasiallisesti perustuslain edellyttämää yhdenvertaisuutta kuten olemme kuvitelleet.

Kuulumme näet Yhdysvaltojen ja Portugalin tavoin hyväosaisia eniten suosiviin maihin.Olemmeko kadottamassa yhteiskunnassamme sosiaali- ja terveyspoliittiset tavoitteet ja siirtyneet finanssipolitiikan nykymallien myötä eri intressiryhmien taloudellisten etujen varjeluun?

Risto Lyytikäinen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

YhteydetMoottoritien pullonkaulat poistettavaLiikenneturvallisuuden lisäämiseksi Kolmisopen Citymarketin rampilta eteläänpäin olisi rakennettava oma liikenneväylä Petoselle meneville, jolloin sinne menevien autojen ei tarvitsisi tulla moottoritielle lainka

Taivaan merkit

Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?

Kuoleman kahvilassa mysteeri avautuu arkeen

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.