Finnpulpin psykologiaa

Savon Sanomat kertoi Finnpulpin olevan edelleen elossa ja voivan suorastaan lihavasti (SS 7.4.). Hankkeen sijoittajien kannalta on toivottavaa, että seuraavalla kierroksella hankkeen vastuuhenkilöt ovat asiaa oikeuden päätöksen jälkeen muutaman viikon mietittyään entistä paremmin perillä tilanteesta ja ovat osanneet tehdä tilanteen mukaisen päätöksen.

Koska kaikki ihmiset ovat päätöksentekijöitä, on kaikkien hyödyllistä tuntea päätöksenteon psykologiaa. Tämä psykologian tutkimuksen haara kyseenalaistaa sitä talousteorian perusolettamaa, jonka mukaan taloudellisten päätösten tekijät ovat täydellisen järkeviä eli rationaalisia toimijoita. Sen sijaan monet inhimilliset taipumukset aikaansaavat päätöksentekoon harhoiksi kutsuttuja virheitä.

Yksi tieteen tunnistama päätöksenteon harha on nimeltään suunnitteluharha. Sen vaikuttaessa päätöksentekijät tekevät suunnitelman ja aikatauluttavat sen olettaen kaiken sujuvan niin hyvin kuin mahdollista.

Harha saa ihmismielen sivuuttamaan paitsi kaikki odottamattomat tapahtumat, myös sen tilastollisen tosiasian, että kaiken sujuminen niin hyvin kuin mahdollista on erittäin epätodennäköistä. Tuloksena on ylioptimistinen suunnitelma.

Toinen merkittävä harha on uponneiden kustannusten harha. Sillä tarkoitetaan taipumusta nostaa luovuttamisen kynnystä ja panostaa hankkeeseen lisää silloin, kun hankkeeseen on jo panostettu paljon.

Rationaalinen toimija tekee päätöksen hankkeen jatkamisesta sen menestymismahdollisuuksien, ei siihen jo uponneiden kustannusten perusteella. Uponneet kustannukset olisi järkevä sivuuttaa kokonaan.

Päätöksenteon harhojen tunnistaminen on hyödyllinen taito niin yksityiselämässä kuin taloudellisessa toiminnassa. Se säästää sekä rahaa että elinvuosia.

Suunnitteluharha ja uponneiden kustannusten harha ovat usein vastuussa sellaisista päätöksistä kuin ennen puoliväliä hapanneen tv-sarjan katsominen loppuun, onnettomassa avioliitossa riippuminen tai torpatun sellutehdashankkeen sinnikäs jatkaminen. Viime aikojen esimerkeistä paras on Talvivaara.

Nämä mielen ilmiöt saattavat vaikuttaa esimerkiksi ulostuloihin, joissa korostetaan menestymättömään tehdashankkeeseen jo käytettyjen miljoonien määrää tai joissa arvellaan tehtaan rakentamisen voivan alkaa jo 2–3 vuoden kuluttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.