Fuusiosta voitava keskustella

Savon Voiman ja Kuopion Energian fuusiokeskustelua on etupäässä käyty Kuopion hallintoneuvoston paikoista. Sen sijaan yhtiöiden arvo, taloudellisesti merkittävin asia on sivuutettu.

Rohkenen kysyä, oliko Kuopio valmistautunut energiakonserninsa arvonmääritykseen riittävästi saadakseen aikaan hyvän lopputuloksen. Konsultin arvonmäärityksessä Kuopion energiakonsernilleen antama noin 120 miljoonan laina on aivan oikein vähennetty osakkeiden velattomasta arvosta.

Mikäli Kuopion Energian johto ja neuvottelijat olisivat olleet valveutuneita, olisivat he ennen arvonmääritystä tehneet päätöksen, jolla oma laina olisi muutettu vastaavan suuruiseksi oman pääoman sijoitukseksi.

Silloin energiakonsernin arvo olisi kasvanut yli 120 miljoonaa euroa. Samalla laskennallinen tulos olisi saatu korkeiden korkojen vähenemisen vuoksi miljoonia euroja paremmaksi. Arvonmääritys olisi tuottanut Kuopiolle noin kymmenen (10) prosenttia suuremman omistusosuuden ja osingot.

Vain yksi hallinnollinen päätös olisi tarvittu. Sen jälkeen olisi neuvotteluasema hallintoneuvoston paikoista ja äänivallasta ollut aivan toisenlainen. Miksi neuvottelijamme eivät menetelleet näin?

Kyse ei ole korjaamattomasta virheestä. Koska Elronin tekemä arvonmääritys on osin puutteellinen, on hankkeen merkittävän suuruuden vuoksi saatava toisen riippumattoman konsultin tekemä arvonmääritys. Näin menetellään pienemmissäkin fuusioissa.

Konsultin raportissa ei esimerkiksi ole riittävästi huomioitu Savon Voiman suuria investointeja. Viime vuonna se investoi säävarmaan verkkoonsa 56 miljoonaa euroa ja tänä vuonna on investointeja ollut jo 49 miljoonaa euroa.

Investointeja on edessä Kuopion Energiallakin, tosin euromäärältään vähemmän. Yleensä suuret investointitarpeet voivat vaikuttaa yritysten osingonmaksukykyyn ja mahdollisesti myös arvoon.

Konsultin arviossa ei ole yritysten riskiarvioita, joissa olisivat edes osapuolten vahvuudet ja heikkoudet, uhat ja mahdollisuudet. Savon Voima toimii alueella, jonka väestö ja energiankysyntä alenee voimakkaasti, Tilastokeskuksen mukaan lähivuosina yli 20 000 henkilöllä. Arvonmäärittäjä on esittänyt fuusioyhtiölle perusteetta jatkuvaa kasvua. Sellaista ei ole väestökadon vuoksi ole näköpiirissä. Kuopionkin kasvu on vain marginaalista.

Väestön vähenemisen lisäksi energiatehokkuuden kasvu, maalämpö, aurinkosähkö, jopa ilmastonmuutos leikkaavat jo nyt kulutusta. Sen kertovat koko Suomen energiakulutuksen tilastot.

Mikäli valtiovalta pudottaa Ruotsin malliin sähköverkkojen tuottoprosenttia, on sillä kannattavuuteen vaikutus. Savon Voimaan vaikutus on paljon suurempi. Konsultit ovat jättäneet tämänkin vaihtoehdon huomioimatta. Arvonmäärityksessä on lähtökohtana nykytilanne, mutta liiketoiminnassa kuten muussakin elämässä tulevaisuus ei aina ole menneisyyden parannettu jatke.

Julkisuuteen on tuotu mielikuva fuusion noin 6 miljoonan euron synergiaedusta. Konsultti on arvioinut sen toteutuvan vasta viidentenä vuonna. Kuopion osuus olisi siitä silloin noin 2,4 miljoonaa euroa / vuosi eli 6,666 euroa / päivä eli 0,05 euroa/ asukas / päivä. Onhan se rahaa sekin.

Kuopion talous on nyt pahasti alijäämäinen. Päättäjiemme olisi mahdollisesti saatavien ”synergiasenttien” sijasta ryhdyttävä toteuttamaan teoillaan kaupungin talouden ja kilpailukyvyn parantamista kymmenillä miljoonilla euroilla muilla tavoin jo vuoden 2020 budjetissa. Muuten on edessä muuttotappiovuodet.

Energiayhtiömme on luonnollinen monopoli, ja se kyllä porskuttaa paremmin itsenäisenä. Kysyn, onko fuusiosta hyötyä kuopiolaisille? Miksi muut kasvavat keskisuuret ja suuret kaupungit eivät edes harkitse energiayhtiönsä fuusiota?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Huumorin kukkien poimintaa

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

”Sota oli koronaa pahempi”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.