Golfia ja elitismiä

Puijon metsien ja luonnonsuojelualueen virkistyskäyttöön liittyvissä suunnitelmissa suojelualueella sijaitsevan golfkentän laajennus tasoituskelpoiseksi 9 reiän kentäksi on ollut kipupiste usealle kuopiolaiselle.

Suunnitelmaa on arvosteltu paitsi luonnonsuojelualueen koskemattomuuden kannalta, myös vetoamalla huomiohakuisesti golfin lajin luonteeseen, tosin virheellisesti ja vanhakantaisesti. Kentän laajennuksen vastustajat ovat tuoneet esiin golfin vain tietylle suppealle harrastajajoukolle tarkoitettuna eliitin ajanvietteenä.

Golf ei ole elitismiä, jos sitä arvioidaan harrastamiseen kuluvalla rahamäärällä verrattuna moniin muihin lajeihin, joita ei ainakaan julkisesti ole syytetty elitismistä. Golfkentällä ei ihmisiä arvoteta sosiaalisista lähtökohdista, ammatista, koulutuksesta tai maallisesta omaisuudesta käsin. Vuosi vuodelta kasvavat harrastajamäärät puhuvat elitismiä vastaan ja harrastajia löytyy kaikista ikäluokista. Mikäli golfia arvostellaan elitistiseksi lajiksi pukeutumiskoodin vuoksi, niin silloin elitismiä ovat kaikki urheilulajit.

Golf on urheilulaji, jonka fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset terveyttä edistävät vaikutukset on tieteellisesti tutkittu, ja jossa loukkaantumisriski on erittäin pieni. Siksi olisi ehdottoman tärkeää saada Puijon golfkentän laajennus toteutettua ja edistää sitä kautta kuntalaisten terveyttä ja tasa-arvoista mahdollisuutta lajin harrastamiseen tasoituskelpoisella ”pay and play” -kentällä.

Erityisesti lasten ja nuorten, eläkeläisten, mutta myös lapsiperheiden vanhempien tarpeisiin 9-reikäinen golfkenttä toisi huomattavaa helpotusta sekä liikkumisen, ajankäytön että kustannusten kannalta. Kenttä kehittäisi Puijon turismia ja matkailua kestävästi ja luonnossuojelualuetta kunnioittavasti.

Jaakko Turtiainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.