Hädänalaisia on autettava

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoitti ohjelmasta, jonka tarkoitus on helpottaa EU:n reunavaltioiden kuten Italian ja Kreikan pahoin ruuhkautunutta turvapaikkahakemusten käsittelyä (SS 29.9.). Hän kutsuu turvapaikanhakijoita ”shoppailijoiksi”, mikä on halveksuvaa, kun tiedämme tuhansista hukkuneista Välimerellä.

Vaikuttaa siltä, ettei hän ymmärrä sopimusta väittäessään, että se ei koske pakolaisia, vaan ainoastaan turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia. Se, että sopimustekstissä käytetään sanoja ”asylum seeker” ja ”migrant” (”turvapaikanhakija” ja ”siirtolainen”) ei tietenkään poissulje hädänalaisuutta.

Tarkoituksenahan on, että henkilöt siirretään heidät vapaaehtoisesti ottaneisiin maihin, joissa sitten selvitetään, kuka on oikeutettu turvapaikkaan (jolloin häntä voidaan kutsua sitten pakolaiseksi). Tämä sopimus tulee toivottavasti helpottamaan inhimillistä kärsimystä esimerkiksi Kreikan ahtailla leireillä, joista toimittaja Aulikki Elo ansiokkaasti kirjoittaa (SS 30.9.).

Ratkaisuksi Antikainen tarjoaa ihmisten auttamista kotimaissaan. Hieno periaate, mutta esimerkiksi sotaoloissa mahdoton toteuttaa. Ja eivätkö perussuomalaiset hallituksessa vastustaneet ja nykyisinkin vastusta kaikkea ulkomaille suuntautuvaa apua?

Toinen hänen tarjoamansa ratkaisu on tiukka rajavalvonta. Estetään hätääkärsivien pako, kuolkoot sinne, missä ovat. Sitäkö Antikainen tarkoittaa? Hän ottaa esille myös lain noudattamisen. Ihmiset tulevat laittomasti Välimeren yli. Mitä muita keinoja on tarjolla?

Antikaisen mielestä hyväntekeväisyysjärjestöt pelastavat ihmisiä merestä vain ”kiillottaakseen sädekehäänsä”. Minä taas uskon, että nämä ihmiset pystyvät tuntemaan inhimillisen hädän ja kärsimyksen ja haluavat auttaa. Hyväntekeminen, humanitaarinen työ on hienointa työtä, minkä tiedän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.