Haitat koituvat tulevien sukupolvien rasitteeksi vuosisadoiksi

Kun ydinjätevarastoja Olkiluotoon alettiin suunnitella, keskusteltiin EU-maiden ydinjätteiden maahantuonnin estämisestä. Kansalle tiedotettiin, että maahamme sijoitetaan vain omia ydinjätteitä.

Ulkomaiset energiayhtiöt ovat olleet kuitenkin viisaampia. Saksalainen EON on ostamalla päässyt Olkiluodon ydinvoimalan osakkaaksi. Näin ydinjätteen maahan tuomisen ongelma oli poispyyhitty.

Muiden maiden ei tarvitse tuoda käytettyä uraanipolttoainetta maahamme, koska he voivat siirtää energian tuottamisen uraanilla Suomeen. Suomessa toimivan ydinvoimalan jätteiden loppusijoituspaikka on tietenkin Suomessa, vaikka energia käytettäisiin muiden maiden hyväksi.

Eikä tässä kaikki. Ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat hakeneet lupia uraanin koeporauksiin ja saaneet niitä. Uraanin louhinnasta koituvat vaikeat ongelmat on mahdollista heittää alistumiseen tottuneiden suomalaisten niskaan.

Pekkarisen ja Kataisen on tajuttava, että laajentamalla ydinvoiman tuotantoa, otamme tulevien sukupolvien suomalaisten vastuulle vuosisatojen ajaksi uraanin louhinnan aiheuttamat maan, ilman ja vesien saasteet, aikanaan romutettavien ydinvoimaloiden vartioinnit sekä käytetyn ydinjätteen varastoinnit.

Uusiksi vaaratekijöiksi ovat vielä nousseet ydinvoimaloiden lähialueilla asuville ihmisille koituvat terveyshaitat, kuten lasten leukemiat.

Leena Niskanen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.