Hallinto vain kasvaisi

Kuopion, Siilinjärven ja Suonenjoen valtuustoille esiteltiin 26.11. kuntajakoselvityksiä. Mahdollinen kolmen kunnan liitos aiheuttaa paljon keskustelua valtuutetuissa ja kuntalaisissa. Mielestäni asioiden pohtiminen kriittisesti monelta kannalta on tärkeää.

Kuopiossa on jo tehty peräkkäin monia kuntaliitoksia. Jokaisessa liitoksessa viranhaltijoille tulee aina uusi viiden vuoden irtisanomissuoja. Tämä tuntuu hyvin oudolle kuntien tiukassa rahatilanteessa.

Tähän kuntaliitosten tuomaan ongelmaan tulisi pikimmiten puuttua. Ellei puututa, säästötoimet näyttävät kohdistuvan yleensä kuntalaisiin.

On huomioitava, että sosiaali- ja terveysuudistus ei näytä tuovan viiden vuoden irtisanomissuojaa hoitoalan henkilöille.

Eduskunta voi halutessaan muuttaa Suomen lakia niin, että hallinnon keventyessä myös hallinnon kalleus oikeasti kevenee. Hallinnon viranhaltijoita on voitava kuntaliitoksissa vähentää, jotta tämä onnistuu.

Mielestäni tämä lakimuutos olisi tehtävä pikaisesti. Olisi pitänyt tehdä jo ennen ensimmäistäkään kuntaliitosta.

Moni muistaa varoittavan esimerkin, kuinka byrokratiaa kartuttaneelle Kreikan taloudelle kävi.

Näiden mahdollisten kuntaliitoksien jälkeen irtisanomissuoja Kuopiossa näyttäisi olevan noin 20 vuotta. Hallinnon töiden pitäisi liitoksissa vähentyä, mutta kalleimmin palkattua hallintohenkilökuntaa ei tunnu voitavan vähentää.

Kuopion aikaisemmista kuntaliitossopimuksista on todettava, että kaikkia sopimuksessa sovittuja asioita ei ole toteutettu.

Valitettavan harvoin kansanäänestystä on käytetty kunnan merkittävimmässä päätöksessä eli kuntaliitospäätöksessä. Mielestäni kuntalaisten kuuleminen olisi merkityksellistä.

Lastensuojeluun ja omaishoitoon sijoitetut rahat tuottavat mielestäni realistisesti enemmän kuin kuntien byrokratian virkojen yltiömäiseen suojeluun laitetut varat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.