Hallituksen ihmeteot

Liikenteen päästöjen pienentämiseksi vihreät ja vasemmistoliitto ovat vaatineet polttomoottoriautojen myyntikieltoa vuoteen 2030 mennessä. Totaalikielto kuulostaa lähinnä punavihreältä ”moneyfestiltä”, jossa kaikki, mikä ei ole pakollista, on kiellettyä.

Jo nyt on saatavilla, myös Kuopiossa, biopolttoaineita (NesteMy, Teboil Green+), jotka valmistetaan sataprosenttisesti jätteistä, joiden päästöt ovat 90 prosenttia pienemmät kuin fossiilisilla polttoaineilla, ja joita voidaan käyttää nykyisissäkin diesel-autoissa. Nyt kesäkuussa biodiesel oli noin 15 senttiä kalliimpaa litralta.

Vähäpäästöisen biodieselin subventointi ”päästöttömyystuella” fossiilisen polttoaineen tasolle maksaisi 200 – 250 miljoonaa euroa vuodessa. Se on varsin kohtuullinen summa hallituksen ilmastonmuutoksen torjuntaan varaamassa miljardipotissa. Liikenneministeri Sanna Marin (sd.) esitti ”konversioavustusta” nykyisen autokannan muuttamiseksi biokaasua käyttäviksi (aamu-tv 19.6.).

Miksi? Mahtaisiko 250 miljoonalla eurolla saada edes 10 prosenttia autokannasta ”konvertoiduksi”? Tuskin. Lisäksi tarvittaisiin kaasulle koko maan kattava jakeluverkko.

On käsittämätöntä, että hallitus ei julkisuudessa kerro 90 prosentin päästöpienennyksestä biodieselillä. Kotimainen valtionyhtiö Neste on alalla maailman suurin ja valmistaa globaalisti 3 miljardia litraa uusiutuvaa biodieseliä (NesteMY) vuodessa.

Ilmeisesti poliitikot haluavat antaa suurelle yleisölle kuvan, että aikaisemmin ei ole tehty juuri mitään, ja tämä hallitus polkaisee tyhjästä hetkessä suurella rahalla asiat liikkeelle. Todellisuudessa, kun nyt jo tuotannossa olevaan biodieseliin lisätään nykyisten ja tulevien sellutehtaiden mäntyöljystä valmistama biopolttoaine sekä muut suuret biotuotehankkeet, onkin Green Dealin vaatimus – 50 prosentin päästöpienennys vuoteen 2030 – muuttunut varsin realistiseksi.

Ajoneuvokohtaiset päästöt pienenevät 90 prosenttia ja ovat samaa luokkaa kuin sähköauton käytöstä aiheutuvat päästöt. Näin hallitus on tehnyt miljardiluokan ihmeteon tekemättä mitään. Sen sijaan julkisen sektorin voimakkaasti verovaroin tukemat pyrolyysihankkeet ovat edelleen lähtöruudussa eivätkä tule tässä kisassa pärjäämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.