Hallituskausi on ehtinyt vasta alkuvaiheeseen

Kiuruveden kokoomuksen puheenjohtaja Tuija Kastari väittää (Lukijan Sanomat 2.8.) hallituksen pysyneen toistaiseksi hiljaa niin sotesta kuin vanhustenhoidosta. Väite ei ole totta.

Antti Rinteen (sd.) hallitus on ollut vallassa tätä kirjoittaessa vajaat kaksi kuukautta, ja tuona aikana on hallitusohjelmaan kirjattu tavoitteet niin sotesta kuin hoitajamitoituksesta vanhustenhoivaan.

Edellisen hallituskauden etenemistavoista poiketen asiat on tarkoitus tehdä hyvin valmistellen ja vaikutukset ennakoiden, mikä vie aikaa.

Jo nyt suunnanmuutoksen vaikutukset alkavat näkyä esimerkiksi terveysjättien pörssikursseissa, kun on selvää, että voitontavoittelu epäinhimillisellä ikäihmisten kohtelulla tullaan lopettamaan tavalla tai toisella.

Kastaria harmittaa myös ”kymppien jakaminen eläkeläisille”, kun satanen oli tavoitteena. Rinne kertoi vappupuheessaan 2018 ajavansa 100 euron korotusta pienempiin eläkkeisiin ”jonkin vuoden kuluessa julkisen talouden tasapainon salliessa”. Se, että tästä päästään toteuttamaan puolet jo ensimmäisenä vuonna, on hyvä uutinen monelle.

Myös aktiivimallin purkaminen saa kritiikkiä Kastarilta. Ensisijaisesti siitä on tarkoitus purkaa päivärahaan tehty leikkuri, mikä toteutunee ensi vuoden alusta. Parhaillaan on selvityksessä, onko aktiivimallin jollakin osalla ollut jatkoa puoltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksia (Yle 1.8.).

Kuten soten ja vanhustenhoivan osalta totesin, Rinteen hallituksen työskentelytavat poikkeavat edellisen kauden valmistelusta, jolloin tehtiin paljon ja nopeasti, mutta hätäillen osuttiin usein harhaan. Pelkästään kariutuneeseen sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun käytettiin satoja miljoonia euroja, eivätkä kaikki tulokset ole jatkohyödynnettävissä.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkoi 1. heinäkuuta, mikä sekin vie väistämättä niin virkamiesten kuin päättäjien aikaa ja huomiota.

Samaan aikaan taustalla valmistelu hallitusohjelmaan kirjatuista asioista jatkuu. Suunta muuttuu, vaikkei täyttä suunnanmuutosta edellisen hallituksen politiikkaan ole saatu toteutettua vajaassa kahdessa kuukaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Yhteistyötä tarvitaan

Koemmeko vielä oikean olympiahengen paluun?

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.