Hallitusohjelma sakkaajo alkumetreillä

Hallitusohjelma on kahden prosentin talouskasvun varassa. Se saavutettaisiin hallituksen tärkeimmällä tavoitteella eli työllisyysasteen nostamisella 75 prosenttiin. Valitettavasti tämä ei ole toteutumassa. Työllisyyden parantuminen on pysähtynyt jo hallitustaipaleen alkupäivinä.

Mikäli pääministeripuoluetta tuntee, he haluavat sekaantua jopa syksyn liittoneuvotteluihin. Demareiden mielestä ammattiyhdistykset tarvitsevat nyt vastavuoroisesti heidän apuaan, heiltä puolueelle tulleelle vaalituelle on annettava vastinetta.

Mielestäni hallituksen ei tulisi sekaantua millään tavoin syksyn työmarkkinakierrokseen. Tämä vaikka ihan keskustalle tiedoksi.

Työllisyyttä parantavaa aktiivimallia ollaan purkamassa. Mielestäni sitä tulisi korjata vain niiltä osin, missä se ei toimi.

Näyttäisi siltä, että osa ministereistä ei edes tiedä, mitä tai mikä aktiivimalli on. Aktiivimallin vastuuministerin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) puheista ei ainakaan saa selvää, puretaanko aktiivimalli, milloin puretaan ja mitä siitä puretaan.

Hallituspuolueiden vaalilupaukset sulavat yksi toisensa jälkeen, kuin voi kesäisessä auringossa. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) lupaama vappusatanen vesittyi jo alkumetreillä.

Kansaneläkkeeseen tuleva 31 euron korotus kohdistuu erityisesti alle 1 000 euron eläkkeisiin, mutta niihinkin hyvin epätasaisesti, ja 1 000 euron eläkkeen kohdalla nettokorotus on enää noin 19 euroa. Parempi tietenkin, että lupauksista jää edes jotain viivan yläpuolelle.

Rinteen yhtenä vaalilupauksena oli 0,7 hoitajamitoitus ja väite siitä, että tämän kirjaaminen lakiin onnistuu hetkessä. Heti vaalien jälkeen kuitenkin todettiin, että hoitajamitoitus ei toteudu tällä hallituskaudella, rahat ja koulutetut hoitajat puuttuvat.

Raideliikenneuudistus siirtyy seuraaville vuosikymmenille. Liikenneministeri Sanna Marin (sd.) totesi vaalien jälkeen, että nopeiden junayhteyksien rakentaminen ei olekaan realismia.

Tämäkin oli monelle tiedossa, mutta hyvänä vaalilupauksena sekin äänestäjiin tehosi. Pääratahanke vaihtui Marinilla kotihoidon työntekijöiden parkkipaikkaongelman kuntoon saattamiseen. Sehän helpottaa vaalipiirimme tilannetta, vai kuinka?

Hallituspuolueet keskusta ja vihreät ovat luonnollisesti eri mieltä ilmastonmuutoksesta, metsien ja turpeen käytöstä sekä maataloudesta. Tästä itse odotan ensimmäistä todellista hallituskriisiä. Näyttää vahvasti siltä, että vuoden sisällä pidetään seuraavat eduskuntavaalit. Vieläkö silloin muistat hallituspuolueiden edelliset vaalilupaukset ja niiden toteutumisen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kapitalistisen maailman jätit syövät pienet toimijat

Tuuliturbiineja rannikolle

Tarpeita on, mutta jääkö EU-hankerahaa hyödyntämättä?

Lapsiperheköyhyys on todellista

Työn psykologiaa ei tunnettu

Kiusaamisen kiertokulku

Lukeen ei luoteta

Miksi tuottajilla menee huonosti?

Hoitoalan työhyvinvointia edistettävä monin keinoin

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.