Hallitusohjelmalle terveelliset eväät

Olipa Suomeen muodostettavan hallituksen kokoonpano mikä tahansa, tulee sen huolehtia koko Suomesta.

Hallitusohjelmassa ei tule asettaa maataloudelle uusia kustannuksia tai tukileikkauksia. Ohjelman tulee antaa mahdollisuus maatalouden tuottavuuden, kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseen.

Kannattava maatalous on osa huoltovarmuutta ja edellyttää investointien turvaamista, tuotantovälinemarkkinoiden toimivuutta, markkinariskien hallintaa ja panostusta alkutuotannon perustutkimukseen, tuotekehitykseen sekä ruokainnovaatioihin.

Suomen maatalouden asema on turvattava EU:n maatalouspolitiikan uudistuksessa. Mikäli EU-politiikassa ei onnistuta, tulee varautua paikkaamaan sitä kansallisesti. Tämä tarkoittaa myös kansallisella tasolla tasapuolisempaa maatalouspolitiikkaa Suomen sisällä ja varsinkin Itä-Suomen näkökulmasta.

Ruoan alkuperämerkintävaatimuksia tulee laajentaa vähittäiskaupoissa ja ravintoloissa. Vain siten kuluttajat voivat tehdä vastuullisia valintoja. Tätä voidaan edistää myös vahvistamalla kotimaisen ruoan osuutta julkisissa ruokapalveluissa.

Kotimaisen maataloustuotannon kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että maatiloille saadaan uusia yrittäjiä. Tämä edellyttää maatilojen sukupolvenvaihdosten edistämistä rakennepoliittisin ja verotuksen keinoin. Paras keino uusien yrittäjien löytymiseen on maatalouden kannattavuuden parantaminen.

Uuden hallituksen tulee myös laatia hallinnonalojen yhteinen biokaasutoimintaohjelma. Sen tulee sisältää sujuvat lupajärjestelmät, joustava mahdollisuus energian myyntiin, investointituet, kannustimet biokaasua käyttävien ajoneuvojen hankintaan sekä jakeluinfran kehittämisen.

Vaikka väki näyttää pakkautuvan harvoihin kalliin asumisen ja elämisen keskuksiin, on maaseudulla edelleen tarjottavana ihmisten perustarpeet: ilmastoystävällistä ruokaa, energiaa ja uskomattoman laaja skaala muita elämisen ja yrittämisen raaka-aineita. Niin materiaalisia kuin henkisiä.

Vesa Kallio Toiminnanjohtaja MTK Etelä-Savo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.