Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Kreikan pakolaisleirien lasten auttamisella on kiire. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ehdotus perheettömien alaikäisten turvapaikanhakijoiden tuomisesta Suomeen Kreikan pakolaisleireiltä yllätti hallituskumppani keskustan. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eduskunnassa, että hallituksen pitää ensin keskustella siitä, otetaanko lapsia Suomeen ylipäätään.

Kreikan pakolaisleireillä on noin 5 000 ilman perhettään olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa. Lapset leikkivät roskien keskellä ja nukkuvat yöt kylmissä teltoissa. Kelvolliset asuintilat, puhdas vesi ja pääsy perustarpeiden pariin puuttuvat. Terveydenhuoltoa, koulutusta ja hygieniaa ei ole. Taudit leviävät, ruokaa ja vettä saadakseen pitää seistä jonossa jatkuvasti. Tilanne pahenee päivä päivältä.

Suomi on ratifioinut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen, joka on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Hallituksessa on tiettävästi viime syksystä lähtien keskusteltu Kreikan alaikäisistä turvapaikanhakijoista ja heistä pienen osan tuomisesta Suomeen. Lopulliset päätökset antavat odottaa itseään. Greta Thunbergiä lainaten hallituspuolueiden pitäisi hävetä.

Kreikka ja Suomi ovat EU:n ulkorajamaita. On kohtuutonta, jos EU ei pääse taakanjaosta sopimukseen, vaan taakka jätetään yksin Kreikan kannettavaksi. Suomen pitäisi näyttää muille EU-maille esimerkkiä solidaarisuudesta, sillä saatamme joskus olla Kreikan kaltaisessa tilanteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Kriisissä striimaus ei riitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.