Halpatyövoimaa turvapaikanhakijoina maahan?

Hallitusohjelmassa on kirjaukset: ”Hallitus kehittää lainsäädäntöä ja soveltamiskäytäntöä sen edistämiseksi, että työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat nykyistä joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella” ja ”Työperäisessä maahanmuutossa noudatetaan EU- ja ETA-alueen ulkopuoliseen työvoimaan sovellettavaa saatavuusharkintaa eurooppalaisen valtavirran mukaisesti”.

Nämä kaksi kirjausta ovat ristiriidassa keskenään. Saatavuusharkintaa murennetaan, jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille luodaan ohituskaista oleskelulupaan työllistymisen perusteella.

Perusteettomien oikeuksien myöntäminen niille, joille ne sopimuksien perusteella eivät kuulu, johtaa niiden ihmisten oikeuksien ja vapauksien heikentymiseen, jotka ovat Suomen ja EU:n laillisia kansalaisia.

Hallitusohjelman kirjaus turvapaikan myöntämiselle työllistymisen perusteella tuo vaaran siihen, että humanitäärisestä maahanmuutosta tehdään työnantajille väylä kiertää nykyisiä säädöksiä.

Onko vaarana myös se, että halpatyövoimaa aletaan tuoda maahan laajassa mittakaavassa turvapaikanhakijoina siten, että heille järjestetään ”työsuhde”?

Nykyinen valvonta ja resurssit eivät riitä työmarkkinoilla siihen, että esimerkiksi harmaan talouden ja pimeän työvoiman riskit kasvaisivat nykyisestä merkittävästi. Väärinkäytösten lisääntyminen työmarkkinoilla on vääjäämättä selvää, jos hallitusohjelmalla taataan mahdollisuus laittoman maahantulon sekä halpatyövoiman ja kahden työmarkkinan syntymiselle.

On erittäin tärkeää linjata ja toimia sen mukaan, että laittomasti maassa olevat palautetaan ja myönteisen päätöksen saaneet kotoutetaan ja heidän kohdallaan työllistymisen ja koulutuksen osalta toimitaan niin, että työmarkkinat saavat lisää työvoimaa.

Työllisyysasteen pakonomainen nosto ei saa tarkoittaa sitä, että työllistymisestä tehdään vapaalippu laittomalle maahanmuutolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Järjestöt ja kaupunki yhteistyöhön

Rajankäyntiä eduskunnan ja presidentin välillä ennenkin

Terveys ja henki vaarassa

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Ytyä Kuopion ytimeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.