Haluaisin jatkaa elämistä rauhassa

Taitaa olla jo yli 70 vuotta meillä Suomessa tätä rauhassa elämistä. Sotiminen oli pitkän aikaa jo unohtumaan päässyt asia ja rauha jokapäiväisen arkista. Idän naapurin kanssa tehtiin kauppaa ja puhuttiin rauhanomaisesta rinnakkainelosta sun muusta ystävyydestä ja elettiin sovussa.

Tosin silloin meillä oli toisella lailla ajattelevat poliitikot töissä. Ajat muuttuivat ja suuret myllerrykset käänsivät kelkkaa niin isossa naapurissa kuin laita- Euroopassakin. Lisää kaupan mahdollisuuksia kuitenkin avautui naapurin kanssa. Maiden päämiehet vierailivat puolin ja toisin eikä sopuisia välejä päätetty muuttaa.

Nyt puhaltavat kovasti toisenlaiset tuulet. Naispuolustusministeri Elisabeth Rehn (r.) taisi olla niitä ensimmäisiä, joka hokasi, ettei tämmöisessä elämässä ole mitään jännitystä. Täysin rinnoin alettiin hankkia kalliita sotimistarvikkeita taivaalle ja kasarmeihin eikä miljardeja säästelty.

Sumutuskeinona käytettiin vastaostoselitystä. Siitä lähtien touhu on vain kiihtynyt. Saman porukan Carl Haglund (r.) jatkoi surutonta veromarkkojen humputtamista sotimisvempeleisiin. Oli ymmärtänyt yskän, näin on viisainta.

Rauhanasian hömpötykset eivät kuulu tähän päivään. Jussi Niinistö (sin.) pisti vielä paljon paremmaksi. Naapuri on muuttunut niin pahaksi, että koko maa on täytettävä amerikkalaisaseilla ja joukoilla ennen kuin on hyvä. Jännitystä ja ärsytystä pitää saada kurkun täydeltä.

Rauhassa elämisen pyrkimyksestä ei enää kukaan puhu. Varustautuminen on päivän sana. Pelottelu ja viha on otettu mieltenmuokkaajaksi jo vuosikaudet.

Haluaisin jatkaa rauhassa elämistä entiseen malliin. Puolustusasiain hoidossa pitäisi ottaa käyttöön pyrkimys rauhan lujittamiseen, ei vain ärsyttämiseen ja sotimistarvikkeiden haalimiseen.

Ehkä olen liian vanhanaikainen ihminen enkä ymmärrä sotimisen ihanuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hallitusohjelma luo toivoa paremmasta

Järkyttävä linjaus Kelalta

Metsä tulee nähdä puilta – raha ei merkitse kaikkea

Digipudokasta ei kiusaa kesälläkään digihiki

Avohakkuut rumentavat

Kun mummot kuolevat

Onnistunut asiakaspalvelu luo hyvinvointia kaikille

Aikataulutus isku Saimaan saaristolaisten elinkeinoille

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.