Hankalat jäähyväiset

Isäni nukkui pois vaikean sairauden murtamana. Hän oli aktiiviuransa aikana paljon erilaisissa kunnallisissa luottamustehtävissä ja monella tapaa myös näkyvästi toimiva henkilö Kuopiossa. Hän teki ahkerasti työtä ja maksoi veronsa tunnollisesti ja hän oli rintamaveteraani.

Aloimme suunnitella hautajaisseremonioita. Isäni ei kuulunut kirkkoon, eikä suuri osa omaisistakaan, emmekä toivoneet isälle uskonnollista seremoniaa. Ikävä kyllä Kuopiosta emme saaneet kappelia käyttöömme, koska emme halunneet vainajallemme papin siunausta.

Olisimme kuitenkin halunneet pitää asianmukaiset jäähyväiset arkun äärellä kukkavihkoineen, muistovärssyineen ja lauluineen.

Saattajia oli tulossa sekä muilta paikkakunnilta että ulkomailta, mutta meidän oli tyydyttävä tuhkaukseen ja myöhemmin tapahtuvaan muistotilaisuuteen.

Emme voineet ajatella pitkiä toimituksia haudalla seisoen, eikä marraskuinen sääkään olisi siihen sovelias, koska monet saattajat ovat jo ikäihmisiä.

Kyselin tuttavilta, miten itse kukin on järjestänyt omaisilleen siviilihautauksia. Huomasin, että ongelma onkin suurempi kuin olin kuvitellut. Moni heistä kertoi, että olisivat myös toivoneet jäähyväisseremoniaa arkun äärellä, mutta heillä kaikilla oli sama pulma – puuttui paikka, missä arkku voisi olla esillä ja jossa voisi laskea kukkavihkot ja lukea viimeiset terveiset.

Ei vainajaa voi kuljetella ympäri kaupunkia, kappelihan kuitenkin on krematorion ja hautausmaan yhteydessä.

Ymmärrän jollain tavalla kirkon suhtautumisen. Kappelit on vihitty uskonnolliseen kirkolliseen toimintaan. Mutta joillakin muilla paikkakunnilla ollaan joustavampia kuin Kuopiossa. Kaikkialla ei ole estettä kappelin käytölle siviiliseremoniaan.

Tanskassa, jossa itse asun, en ole koskaan kohdannut tällaista ongelmaa. Uskonnolliset hautajaiset järjestetään joko kappeleissa tai usein myös itse kirkoissa. Siviilihautajaiset pidetään yleensä kappeleissa. Paikoin on jopa järjestetty kappeleita kahdenlaista seremoniaa varten. Tila voidaan muuttaa uskonnollisesta symbolineutraaliksi.

Koska seurakunta ei anna kappeleita siviilihautauksiin, olisi mielestäni Kuopion kaupungin järjestettävä pieni juhlatila tai rakennus, jossa omaiset voisivat arvokkaasti jättää jäähyväiset rakkaalleen. Kaupungin asukkaiden tulisi olla samanarvoisia vakaumuksestaan huolimatta.

Reija Hansen

Omainen

Kuopio/Höje-Taastrup

Tanska

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viides valtiomahti

Lisää myyntipisteitä Pohjois-Savoon

Paljastuuko arvopohjan väri?

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Isyys on aikuisena olemisen mallintamista

Heikoimmat tarvitsevat apua

Viinakortti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.