Hei, me leikataan – taas!

Savon Sanomissa (31.10.) kerrottiin Kuopion kaupungin koulutukseen suunnittelemista massiivisista leikkauksista. Ymmärrän, että kuntatalouden tilanne on – jälleen kerran – erittäin heikko, mutta eritoten lapsista ja nuorista leikkaaminen on väärin.

Koulutus on ollut säästöpaineiden alla niin kauan kuin muistan. Keväällä ylioppilaaksi valmistuneena voin kertoa, että noin 40 henkilön opetusryhmät, jollaiset esimerkiksi lukiossa ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, ovat oppimisen kannalta haasteellisia. Myös opettajat ja muu henkilökunta toimivat voimavarojensa äärirajoilla.

Jo nykyisillä resursseilla tilanne on se, että tietyissä peruskouluissa oppilaat eivät saa viedä koulukirjojaan kotiin, koska koululla ei ole rahaa ostaa tarpeeksi kirjoja kaikille.

Oppiminen ei tapahdu vain koulussa. En tiedä, haluanko edes tietää, millaiseksi tilanne kehittyy seuraavien leikkausten jälkeen.

Koulutuksessa ei ole kysymys vain numeroista ja tehokkuudesta. Koulutuksessa on kyse lasten ja nuorten tulevaisuudesta.

Nämä tulevaisuuden kuopiolaiset veronmaksajat eivät ehkä vielä ole äänioikeutettuja, mutta joutuvat kantamaan raskaan taakan kaupungin talouden tasapainottamisessa. Mutta mitäpä sitä turhia tulevaisuutta murehtimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Täysi työura ei aina takaa riittävyyttä

Onko nainen tasa-arvoisempi?

Lupa tehdä toisin kaupunki-konsernin hallituspaikoissa

Vahvemman oikeudella rymistellään yleisesti

Perussuomalaisten linja saa kannatusta myös hallituspuolueilta

Kuntalaisten haluamaa palveluako?

Koululeikkausten häviäjiä ovat lapset

Optimistista kaaosta

VR:lle terveisiä poekkimatkaelijalta

Lapsilisiä voitaisiin korottaa syntyvyyden laskiessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.