Hei nuori, sinä et ole taakka!

Toimittaja Soili Porokka kirjoitti (SS 28.8.) rippikoulun kuormittavuudesta otsikolla ”Painajaismainen rippikoulu”. Otsikon sanomaa oli korostettu raflaavalla kuvalla papista kantamassa ristiä kuin Kristus konsanaan.

Samassa lehdessä teologian tohtor i Kari Kuula kirjoitti nuorten kiusaamisesta, että nuoret kiusaavat ”tahallaan ja tyhmyyttään”.

Silmiinpistävää kirjoituksissa oli, että molemmissa sormi osoitti nuoriin ja heidän lisääntyneeseen oirehdintaansa tai vaikeaan käytökseensä ikään kuin syy olisi heidän. Haluamme puolustaa nuoria tällaiselta osoittelulta.

Kun puhumme ”nuorista”, emme voi puhua kaikista yhtenäisenä joukkona. Jokainen nuori on yksilö samoin kuin jokainen rippikoulua pitävä työntekijä on yksilö. Harvoin kukaan on myöskään tahallaan levoton, epäkunnioittava, kiukkuinen tai väsynyt.

Emme voi aina tuntea täysin kanssaihmisten taustoja. Rippikoulu on tiimityötä, jossa jokaisella erilaisesta taustasta ja tilanteesta tulevalla yksilöllä on paikkansa.

Tähän tiimiin kuuluvat omalta osaltaan myös huoltajat, jotka voivat auttaa rippikoulun suunnittelua ja toteutusta kertomalla siitä tuen tarpeesta, mitä oma nuori mahdollisesti leirille osallistuakseen tarvitsee.

Leirillä oleminen on aina kuormittavaa jokaiselle osallistujalle, niin nuorelle kuin työntekijällekin.

Ajattele vaikka itse viettäväsi viikko 35 henkilön ryhmässä ilman merkittävää mahdollisuutta yksin olemiseen. Siitä huolimatta rippikoulu on työmme aatelia ja mukavaa.

Parhaimmillaan se luo pohjaa nuorten elinikäisille ystävyyssuhteille sekä jatkuvaan matkaan omaan itseen ja uskoon.

Rippikoulun aikana saamme nähdä upeita kasvutarinoita ja syventyä nuorten viisaiden ja merkityksellisten kysymysten äärelle.

Tervetuloa siis rippikouluun hyvällä, turvallisella ja iloisella mielellä. Odotamme sinua!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Työurien pidentäminen nopea apu työllisyysasteen nostoon

Meno on kuin Hölmölässä

Snellmaninpuistosta on tullut vaikeasti saavutettava

Elämänmakuista arkea myös hoivakotien asukkaille

Polttoainejakelu saatava kuntoon Kuopiossa

Juurisyyt hämärtyvät

Meillä on keinot pysäyttää trooppinen metsäkato

Piina on hieno suoritus

Avoin kirje Suomen Urheiluliitolle

Miten meille käy tekoälyn voittaessa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.