Hejsan Antero, nyt kaivataan tekoja, ei muinaisia aneita!

Olet Antero Vartia perustanut Kompensäätiö-nimisen säätiön, jonka tarkoituksena on rahalla kompensoida niitä hiilidioksidipäästöjä, joita me toiminnallamme saamme aikaan.

Valitettavasti toimintasi näyttää tällaisesta iisalmelaisesta kirkkoneuvoston jäsenestä samalta kuin näytti Wittenbergin pappismiehestä paavin kirkon toiminta vuonna 1517. Hänen tuon aikainen sanontansa voidaan muuttaa muotoon ”Kun sentti kirstuun kilahtaa, hiilidioksidi mielestä vilahtaa”. Nimenomaan ja vain mielestä.

Kun vaimoni ja minä päätämme olla lentämättä, se on teko, mutta jos me maksamme muutaman euron hiilidioksidimaksun, niin se on omantunnon ohitusmaksu, ane.

 

Te juotte kamomillateetänne ja syötte avokadovoileipiänne kivihiilellä lämmitetyssä jugend-kuplassanne ja pahoittelette meitä maalaisjuntteja, jotka ostamme paikallisilta tuottajilta maitoa, voita, juustoa ja lihaa, joita lehmä elämänsä aikana tuottaa.

Me kävelemme samojen lehmien nahasta valmistetuilla kengillä ja katsomme tv:tä lehmänahalla päällystetyillä sohvilla, jos sattuu tykkäämään nahkasohvasta.

Me emme kaikesta huolimatta ole oppineet rakastamaan kuttaperkkaa, niin kuin televisio meitä nyt opettaa.

Te kehotatte meitä kierrättämään kaiken mahdollisen ja samanaikaisesti te haluatte kieltää polttomoottoriautot ja erityisesti ajamisen vanhoilla autoilla.

Tällaisen juntti-insinöörin on mahdoton ymmärtää, miksi kukaan investoisi biokaasun tai muiden vastaavien korvaavien polttoaineiden valmistamiseen, jos käyttöaikaa on vain kymmenen tai korkeintaan kaksikymmentä vuotta.

Tällaiset laitoksethan tuottavat polttoainetta kymmeniä, jopa satoja vuosia, jos ne rakennetaan oikein. Ja kotimaista raaka-ainetta riittää.

 

Miksi minä en ymmärrä teidän avokadoleipiänne ja samanaikaista hiilijalanjäljen kompensointia? Siitä yksinkertaisesta syystä, että avokado on paras esimerkki tuotteesta, jossa hiilijalanjälki on olematon tekijä verrattuna siihen ongelmaan, jonka sen tuotanto aiheuttaa niiden alueiden vesitaseelle, josta ne meille tulevat.

Oikea tapa kompensoida olisi viedä tuotanto-alueelle pari sataa litraa vettä jokaista syötyä avokadoa kohti. Tai maksaa vastaavasti meriveden puhdistus suolasta.

Lopettakaa sähköautohuijaus ja ottakaa mallia Japanista, jossa vuoden 2020 Tokion olympialaiset on nimitetty Vetyolympialaisiksi.

Sähköauton akut valmistetaan harvinaisista maametalleista. Vety on ainoa loppumaton, varastoitavissa oleva ja liikenteessä käytettävä polttoaine, jonka CO2-päästöt ovat nolla.

Biometaanin valmistus ja sen käyttö polttomoottoreissa on helpoin tie vetytalouteen.

Tähän liitettynä Lappeenrannan yliopiston ehdotus synteettisen metaanin valmistuksesta ja käytöstä kaasu-sähköhybridiautoissa on selkeä tie vetytalouteen. Kaikki askeleet ovat helppoja ja kohtuullisin kustannuksin toteutettavissa.

 

Ari Isopoussu Diplomi-insinööri, yrittäjä Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.