Hevonen kasvattaa

Hevosten määrä on 25 vuodessa yli kaksinkertaistunut ja määrä lisääntyy yli tuhannella vuodessa. Tällä hetkellä Suomessa on rekisteröityjä hevosia noin 73 000.

Etelä-Savossa hevostoimialan suurin kasvupyrähdys on ohitettu. Vielä muutama vuosi sitten aloittelevia yrittäjiä oli enemmän, mutta nyt tilanne on rauhoittunut. Tähän saattaa vaikuttaa talouden taantumakin.

Hevostalous on kokenut merkittäviä muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Työhevosista on siirrytty urheilu- ja harrastuspohjaiseen toimintaan.

Harrastajien määrä on kasvanut ja kasvukeskuksien läheisyydessä kysyntä ylittää jo tarjonnan. Hyvistä, luotettavista ammattikengittäjistä on pulaa.

Alalle tulee paljon uutta väkeä. Kaikki eivät osaa riittävän hyvin hevosenpitoon ja käsittelyyn liittyviä asioita. Neuvontaan pitää löytää oikeat toimijat.

Kysyntää on myös uudenlaisille palveluille kuten tallitalkkareille ja laidunpalveluyrittäjille. Liiketalousosaamista on myös kehitettävä.

Hevostilojen lomitusoikeu-den alarajaa on jo pitkään ajettu kahdestatoista hevosesta kahdeksaan. Ministeriöt ovat pohtineet asiaa, mutta vielä sitä ei ole saatu ratkaistua.

Karjatalouden lomapäiviä on lisätty kahdella hallitusohjelmassa sovitusti. Lomituksen tasa-arvoiseen, laadulliseen kehittämiseen on todellisia tarpeita. Vaikeampi kysymys hevostiloille on se, mitä kuuluu lomitukseen mukaan laskettaviin töihin.

Hevosten kasvatuksellinen vaikutus on merkittävä puhumattakaan maaseudun ja kaupungin vuorovaikutuksen lisääntymisestä.

Hevosmiestaitoa on kuvattu taiteeksi. Se on ymmärtämistä ja kommunikointia hevosen kanssa sekä maasta että satulasta käsin. Taito on kykyä luoda kumppanuussuhde hevosen kanssa, joka perustuu molemminpuoliseen luottamukseen ja kunnioitukseen.

Harrastuksen lähtökohtana on hevosen hyvinvointi. Siihen tähtäävät säännöt ja ohjeet ovat tärkeä osa hevosurheilua.

Katri Komi Kansanedustaja (kesk.) Joroinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kotona oppiminen vaatii paljon kaikilta

Kustannustalkoita ja kauppa-autoja avuksi koronaan

Itsenäisyysajan kuudes pandemia meneillään Suomessa

Mökkiläiset ovat maaseudun mahdollisuus

Sosiaali- ja terveyspalvelut turvattava poikkeusoloissakin

Rakentamisen merkitys Suomelle on suuri

Tasapuolisuutta yrittäjien tukemiseen

Korona kiristää EU-maiden välejä

Yrittäjät tarjoavat palvelujaan

Järjestöt ja kaupunki yhteistyöhön

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.