Hiljaa hyvä tulee

Toimittaja Kari Angerian kirjoitus Ylä-Savon Sotesta oli saanut innokkeen Pyhäjärven mukaantulohaluista (SS 27.12). Se oli terävä ja monelta osalta oikeaan osunut. Tosin en usko, että Sotella olisi tietoisesti haettu pohjaa tulevalle kuntaliitoksille.

Pyhäjärvellä on pitkään toimittu poikkeavassa yhteistyössä Oulun yliopistollisen keskussairaalan kanssa. Terveyskeskus on kerännyt potilaita ja kutsunut sitten erikoislääkärin paikalle. Olisiko tässä uutta mallia myös Sotelle.

Pyhäjärvi voisi tuoda uuden mahdollisuuden päällekkäisyyksien hiomiseen. Kahden keskuksen sijasta Sote-akselille tulisi silloin kolme. Se antaisi mahdollisuuden kunkin keskuksen vahvuuksien vahvistamiseen. Iisalmen sairaalalle hyöty olisi ilmeinen.

Iltasanomissa lanseeratussa kuntien onnellisuusjärjestyksessä onnettomimpia olivat keskuskunnat. Onnellisimpia olivat järkeään pikkukunnat.

Onnellisuusmittarit eivät tosin vakuuttaneet. Pieniä kuntia on liitetty isompiin tiuhaa tahtia, mutta en ole havainnut ainuttakaan tutkimusta, jossa olisi selvitetty näiden kehitystä isommassa yksikössä.

Sain olla tekemässä Tornion seudun kuntaliitossuunnitelmaa. Se oli perusteellinen ja aikaa vievä, mutta lopputulos hyvä.

Syntymiseen vaikutti ratkaisevasti asetus valtion osuuksien maksamisesta maalaiskuntien käytännön mukaisesti. Iisalmi pyysi selvityksen nähtäväksi ja liitos syntyi täällä nopeasti. Kipuillaanko sitä henkisesti vieläkin.

Kun olimme Martti Harjun kanssa vaihdokkaana, hän totesi palautepalaverissa, että luottamusmiehet sotkeutuvat meillä joka asiaan.

Minä puolestaan totesin, että Iisalmessa valtuusto joutuu ota tai jätä asemaan, kun se saa asiat eteensä valmistelua tuntematta.

Kaupunkikulttuuri on rakentunut virkamieslähtöisesti ja maalaiskuntien hallinto luottamusmieslähtöisesti. Siinä on sovittamista ja sovittelua.

Mielenkiintoista oli Lapinlahden uuden kunnanjohtajan arvio Sotesta. Oma mahdollisuus ei ollut enää mukana. Ratkaisiko se kunnanjohtajan vaalin?

Esko Rautio Kunnallisneuvos Kiuruvesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.