Hometalo muuttaa perheesi koko elämän

Ihmiset eivät tunnu tietävän yhtään mitään siitä, millainen katastrofi hometalo on. Tuttavani vähätteli hometalotilannettamme tyyliin: ”Eihän teillä ole mitään, kun ajattelepa niitä, joilla on ollut vaikkapa tulipalo.”

On tietenkin kamala asia, jos talo palaa, eikä sitä todellakaan kenellekään toivoisi. Mutta kun talo palaa, korvaa vakuutus kaiken, jopa ylimääräiset hotelliyöt ja evakkoasumiset. Silti kaikki tutut ja joskus tuntemattomatkin säälivät ja järjestävät rahan ja tavaran keräyksiä uhreille.

Hometalotilanteessa menetät yhtä lailla talon ja tavarat, koska paha homealtistus aiheuttaa sen, ettet voi enää käyttää talossa olleita tavaroita. Lisäksi on yhtä lailla lähdettävä evakkoon, mutta vakuutus ei korvaa penniäkään mistään.

Kukaan ei sääli tai järjestä rahankeräyksiä. Päinvastoin. Kohtaat jatkuvasti ennakkoluuloja ja epäilyjä, joita on todella raskasta kriisitilanteessa kestää.

Usein pahan homealtistuksen jälkeen ei voi asua enää missä vain, ja tämä jos jokin on monen todella vaikea ymmärtää. Kun kerrot ystäville esimerkiksi, että lapsella on koko ajan pientä kuumetta, posket ja korvat helottavat tulipunaisina ja ääni lähtee aina kotona evakkovuokrakodissa, tulee vaikka minkälaisia ehdotuksia siitepölyallergioista lähtien.

Kaikki kuitenkin tietävät, että allergia ei nosta kuumetta, joka laskee, kun et oleile kotona. Siitepölyallergia pahenee yleensä ulkona ollessa, ei sisällä, eikä sitä ole yleensä kovilla pakkasilla keskellä talvea.

Oikeudenkäyntien tulos voi olla mitä vain. Ei ole ollenkaan varmaa, että oikeus toteutuu, eli että myyjä korvaa kaiken, vaikka myyjän vastuu on lain mukaan 5 vuotta. Joskus ostajalle jää hirmuiset velat ja homeinen talo täynnä homeisia tavaroita.

Jo pelkkä talon tyhjentäminen homeisista tavaroista on iso ja henkisesti raskas urakka, ja omakotitalon maan tasalle purkaminen maksaa todella paljon. Tosin usein talon purkamiseen ei ole enää varaa, kuten ei mihinkään muuhunkaan.

Oikeusjutuissa ratkaisu ei löydy hetkessä. Oikeudenkäyntiin pitää jonottaa vuosia ja sillä aikaa asua evakossa vuokralla. Vuokran ja muiden asumiskustannusten lisäksi rahaa menee tyhjän hometalon lämpimänä pitämiseen ja muihin talon kuluihin, asianajajaan ja oikeuskuluihin, moninaisiin kuntotutkimuksiin, uusiin huonekaluihin ja koko elämäsi irtaimistoon.

Tämän kaiken keskellä elän elämääni eteenpäin ja yritän ajatella positiivisesti. Yritän olla liikaa stressaamatta jatkuvasti selviteltäviä ja usein asian vierestä meneviä oikeudenkäyntiasioita, kuten vaikkapa sitä, että tiesikö myyjä myydessään homeesta.

Mitä sillä on väliä, kun ei mekään tiedetty, eikä myyjien tietämättömyys voi sysätä vastuuta toisille tietämättömille, koska edelleen myyjän vastuu on 5 vuotta.

Yritän olla stressaamatta myös työkyvyttömyyden pelkoa tai sitä, kun et voi enää sairastumatta käydä monissa paikoissa, joissa ennen tykkäsit käydä.

Yritän olla stressaamatta myös sitä, että perheeni on niin pahasti homealtistunut, että nukumme tällä hetkellä kaikki yömme parvekkeella ja etsimme taas kerran uutta meille sopivampaa evakkovuokra-asuntoa, jota ei tunnu olevan olemassakaan.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.