Huutokauppaa työsuhdeturvalla

Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli suorassa lähetyksessä 2.10. korjattua esitystä lakipaketista työsuhdeturvan heikentämiseen liittyen. Aiempi esitys oli, että alle 20 työntekijän vahvuisessa yrityksessä irtisanomissuojaa heikennetään, ja nyt korjattu versio koskee alle 10 henkilön yrityksiä.

Työsuhdeturvan heikentyminen tarkoittaa sitä, että pienissä yrityksissä työntekijät joutuvat pahimmillaan mielivaltaisen irtisanomisen kohteeksi työministerin vastakkaisesta näkökulmasta huolimatta. Toki ministeri myönsi, että lain vaikuttavuusarviot ovat epämääräisiä. Epämääräistä ei kuitenkaan lainkaan ole se, että tämä lakimuutos kohtelee työntekijöitä eriarvoisesti. Miten perustuslaki asettuu tämänkaltaisen esityksen osalta, kun yhdenvertaisuus ei toteudu tässäkään esityksessä?

On selvää, että perusteettoman irtisanomisen mahdollistaminen lailla reilun 300 000 tuhannen työntekijän osalta vie Suomen työmarkkinapolitiikkaa erittäin haastavaan, eripuraiseen ja luottamusta heikentävään suuntaan.

Tämä on pahimmillaan kova hinta siitä, millä hallituksen lisäksi Suomen Yrittäjät perustelevat työsuhdeturvan heikentämistä. Perustelut parantuvalla työllistymisellä ontuvat rajusti.

Samassa infotilaisuudessa nousi esiin se, että yt-lakia on tarkoitus lähteä muuttamaan, ja tämän osalta kolmikantainen työryhmä aloittaisi työnsä pikaisesti. Työministeri Lindström toivoi, että asetettu kolmikantainen työryhmä rauhoittaisi työmarkkinoita.

Voin jo vastata ministerille, että perustettu työryhmä ei tuo työmarkkinoille vakautta, vaan se, mihin suuntaan lakia päivitetään. Samaa mieltä olen siitä, että yt-lakia tuleekin muuttaa.

Nykyisessä laissa esimerkiksi suuret monikansalliset, miljoonatulosta tekevät yritykset ovat laittaneet taloudellisesta syystä työntekijöitä ulos. Tämä epäkohta tulee muuttaa lakia koskevassa päivityksessä.

Työministeri totesi tiedotustilaisuudessa, että nämä asiat eivät ole sellaisia, joista käytäisiin huutokauppaa. Valitettavasti ministerin toteamus tältäkin osin ontuu merkittävästi.

Näyttää selkeästi siltä, että työntekijöiden työsuhdeturva ja irtisanomissuoja ovat joutunut istuvan hallituksen ja sen taustajoukkojen kaupankäynnin kohteeksi. Tässä huutokaupassa työmarkkinat uhkaavat jäädä pahasti jalkoihin valitettavan ikävin seurauksin.

Timo Suhonen

Aluetoimitsija

Teollisuusliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei täyskieltoa verkkokalastukselle

Gallupeissa mielenkiintoisia nousu- ja laskukiitoja

Turvataan eläkeläisten toimeentulo

Bokailu kannattaa, mutta kaikki viranomaiset eivät sitä arvosta

Yritykset sosiaalipummeina

Tolkkua metsäkeskusteluun

Mikä on tosiasiassa ”terveellistä” ja ekologista?

Faktan ja fiktion välisestä erosta

Henkilöstölle asetettava korkeat vaatimukset

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.