Hyvällä hallintotavalla

Hyvä, että Kuopion Valkeisenlammen itärannan asemakaavamuutos- ja rakentamiskilpailu on herättänyt keskustelua.

Kaavaa vastustavan adressin laatijoilla ei ole ollut mitään tekemistä Kuopion torin ja Puijon kanssa, eikä mitään sinänsä tornitaloja vastaan, kunhan niitä ei rakenneta paikkoihin, joihin ne eivät maisemallisesti tai kulttuurisesti sovi.

Kaupunkeja pitäisi arvioida kokonaisuuksina.Olennainen kysymys on, minne tornitaloja rakennetaan.

Rakentamista keskelle kantakaupungin ruutukaava-arkkitehtuuria ja suositun ulkoilualueen tuntumaan on arvioitava alueen lähtökohdista käsin.

Huomiotta ei kannata jättää myöskään tietoa, että vanhat kuopiolaiset muistavat alueen entisenä suona.

Kaavamuutosta on kiirehditty sen vuoksi, että Savonia-ammattikorkeakoululla on tarve saada uudet toimitilat Savilahdesta ja siihen varoja. Kuitenkaan kaupunkikuvan kannalta keskeisen alueen kaavoituspäätöstä ei voida tehdä yksittäisen laitoksen talouden turvaamiseksi.

Tällaista kiirehtimistä voidaan pitää kohtuuttomana, varsinkin kun Savonian ammattikorkeakoulu on verovaroin ylläpidetty laitos.

Herättää myös ihmetystä, miten kaupunginvaltuuston huhtikuussa hyväksymä perusturvan ja terveydenhuollon palveluverkostojen kehittämisselvitys vuoteen 2030 sekä Sairaalakadun alueen asemakaavan muutosesitykset sopivat yhteen.

Toisessa suunnitelmassa Valkeisen sairaalarakennus säilytetään, toisessa puretaan. Noin tuhannen allekirjoittajan adressin kommenteissa tulee esiin myös toive Valkeisen sairaalan säilyttämisestä ja sen käytöstä esimerkiksi saattohoitopaikkana tai ikäihmisten toimintakeskuksena.

Jatketaan keskustelua ja toivotaan, että päätökset tehdään aikanaan hyvän demokraattisen hallintatavan mukaisesti. Demokratia on vaivalloinen järjestelmä, mutta paras keksityistä.

Anja Mannila

Marja Pekkarinen

Leena Niskanen

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.