Hyviä uutisia Anja Snellmanille

Kirjailija Anja Snellman hätäili Sunnuntaisuomalaisen kolumnissaan syyttä suotta Tuomari Nurmion ja Juha Hurmeen Kalevala-hankkeen miehisyydestä, muka All Male Panel -rakenteesta (SS 2.6.).

Olemme erittäin tietoisia kalevalaisen perinteen 1800-luvulta peräisin olevasta sukupuolivääristymästä, kun partaäijät keräsivät runoja partaäijiltä ja tulkitsivat saalista Lönnrotin johdolla miessukupuolen vinkkelistä. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, johon haemme projektissamme oikaisua.

Nelipolvinen trokeemitta oli itämerensuomalaisille kansoille parin tuhannen vuoden ajan toinen äidinkieli, joka opittiin kodin piirissä äitien loruista ja rallatuksista. Siten ei ole ihme, että naisnäkökulma ja naisten sekä luoma että kannattelema runous ovat vahvasti edustettuina Suomen Kansan Vanhojen Runojen aarteissa.

Hankkeemme seuraavia siirtoja ovat suunnittelemassa ja toteuttamassa Nurmion ja Hurmeen rinnalla tuottajat Sirpa Lahti ja Riitta Huttunen, kuvataiteilija Kati Rapia ja dramaturgi Elli Salo.

Ensimmäiseen levyjulkaisuumme kutsuimme tekijöiksi rock-scenestä kuusi nais- ja kuusi miesartistia. Se, että naisia lähti vähemmän mukaan johtui sattumasta, ei sorrosta.

Tästä emme lannistuneet, vaan rakennamme innokkain mielin kalevalaista All Sexes -paneelia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Digipudokasta ei kiusaa kesälläkään digihiki

Avohakkuut rumentavat

Kun mummot kuolevat

Onnistunut asiakaspalvelu luo hyvinvointia kaikille

Aikataulutus isku Saimaan saaristolaisten elinkeinoille

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Isoäiti kulutti kestävästi

Terveisiä Antti Rinteelle

Yliopisto-opetusta muokattava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.