Iäkkäille apua

Kotitalousvähennys ei auta niitä, joille sen mahdollistamien palvelujen tarjonta olisi eniten tarpeen.

Viime vuosina on vanhusten hoitokäytäntöjä siirretty pois laitoksista ja haluttu suosia kotihoitoa. Samalla ei ole pystytty kuitenkaan huolehtimaan iäkkäiden kodinhoidon monista tarpeista.

Kun vanhus ei jaksa itse huolehtia omistamansa kiinteistön huolto- ja kunnossapitotehtävistä, kiinteistön arvo laskee vähitellen.

Tästä syystä tulisikin ikäihmisten hoito- ja palvelusuunnitelmassa aina kirjata myös nämä tarpeet.

Hoitohenkilöstöllä tulisi olla turvanaan valmis konsepti ja tarvittavat resurssit, joilla toimia. Yhtenä ratkaisuna olisi kunnan järjestämä kodinhoito ja remontointiapu.

Kuukausitulojen ollessa alle 800 euron, ei veroa tule maksettavaksi, eikä kotitalousvähennystä voi hyödyntää. Täyden 3000 euron kotitalousvähennyksen saa noin 1400 euron tuloilla. Tällöin ostettujen palvelujen osuuden töistä tulisi olla 5166 euroa.

Edellä olevat tulorajat on laskettu Kuopion verokannan mukaan, ja ne vaihtelevat hieman paikkakunnittain riippuen kunnallis- ja kirkollisveroista.

Kotitalousvähennys vähennetään suoraan verosta. Vähennyksenä hyväksytään 30 prosenttia työntekijälle maksetusta palkasta ja palkan sivukulut.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta saa vähentää 60 prosenttia. Omavastuu on 100 euroa.

Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada tänä vuonna yhteensä 6000 euron vähennyksen.

Vähennys myönnetään sen vuoden verosta, jona työkorvaus on maksettu.

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että haluaisit auttaa vanhempiasi enemmän, mutta et kiireiltäsi ennätä. Ammattilaisilta ostettu palvelu, josta voit itse tehdä kotitalousvähennyksen, voisi auttaa tähän pulmaan.

Vähennyksen saa myös, jos kohteessa asuvat oman tai puolison vanhemmat tai heidän suoraan ylenevässä polvessa olevat sukulaiset ja näiden puolisot.

Kyseessä voi olla myös vapaa-ajan asunto.

Palveluja ostettaessa on huomioitava, että vähennyksen hakijan on maksettava itse kustannukset. Vanhemmat tai isovanhemmat eivät voi niitä tällöin maksaa. Laskussa on eriteltävä työn osuus, koska tarvikekulut eivät kuulu vähennyksen piiriin.

Vähennystä saa tavanomaisista kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Vähennyksen piiriin kuuluvat myös kotona tehtävät tietotekniikan asennus- ja neuvontapalvelut.

Tyypillisiä kotitalous- hoiva- ja hoitotöitä ovat siivous, ruuan laitto, pyykin pesu ja muu vaatehuolto. Myös pihalla ja puutarhassa tehtävistä töistä voi saada vähennyksen.

Jostain syystä ihmisillä on kovin korkea kynnys ottaa apua kotiinsa. Moni ei halua myöntää tarvitsevansa apua, vaikka tarve olisikin ilmeinen.

Ottakaamme kotitalousvähennys yhdeksi apukeinoksi helpottamaan iäkkään omaisemme kotona asumista ja tilataan heti vaikkapa koko ensi vuoden siivousapu hänelle lahjaksi.

Pentti Pulkkinen Pohjois-Savon ikäihmisten valtuuskunnan jäsen Vesanto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.