Ihmeitä ei pidä odotella vaan tehdä

Olemmeko me huolissamme omista ja naapurin lapsista ja kansakuntamme tulevaisuudesta?

Kuopion tilanteessa kannattaa perehtyä Islannin malliin, jossa päättäjät, tutkijat ja vanhemmat yhdistivät voimansa ja päättivät muuttaa islantilaisten nuorten suuntaa. Islanti teki ennen 2000- lukua jo rohkeita vetoja nuorten suhteen ja sai yhdessä vuosikymmenessä nuorten huumeiden ja päihteiden käytön radikaalisti laskuun.

Tarvitaan poliittista tahtoa ja voimaa tehdä päätöksiä sekä konkreettisia toimia nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Kuopion tunnetulta poliisin Ankkuri-tiimiltä on tullut tietoa ja huolta nuorten tilanteesta. Nuorten keskeinen ongelma ei ole rikollisuus, vaan yleiset elinolosuhteet, joissa hän altistuu rikosten tekemiselle. Päihteiden, huumeiden ja nuuskan käyttö on lisääntynyt helpon saatavuuden vuoksi.

Myyjiä ei voida enää entisin menetelmin pysäyttää, on pysäytettävä ostajat. Kuopiossa ovat valitettavasti muuta maata enemmän lisääntyneet 13 – 16-vuotiaiden sijoitukset ja huostaanotot päihteiden käytön vuoksi.

Varsinaisena jäsenenä Kuopion perusturva- ja terveyslautakunnassa olen seurannut kahden vuoden aikana, kun taloustilannetta on jumpattu jatkuvasti myös lastensuojelun ja perheiden hyvinvoinnin näkökulmasta. Lisää rahaa lastensuojeluun tuo apua kriisiytyneeseen tilanteeseen, muttei poista alati lisääntyvää ongelmaa. Olennaista olisi löytää ne tuki- ja hoitojärjestelmät, jotka kunkin nuoren ja hänen perheensä kohdalla parantavat elämänlaatua ja elinolosuhteita.

Islannin mallissa mukaan yhteistyöhön otettiin vanhempainyhdistykset, urheiluseurat, yhdistykset, kulttuuritoimijat ja koulut perheiden tueksi. Islanti asetti muun muassa kansalliset kotiintuloajat eri-ikäisille. Vanhemmat valistettiin erilaisin kampanjoin sanomaan lapsilleen: ”Ei, sanon sinulle ei, koska rakastan sinua.”

Näillä ja monilla muilla yhteisesti sovituilla toimilla saadut tulokset hätkähdyttävät koko Eurooppaa. Islanti teki ihmeitä. Päihteiden käyttö vähentyi dramaattisesti, ja nuoret voivat tänään Islannissa paremmin. Näin ollen islantilaiset nuoret todistavat tänään sitä, kuinka suuri ja tärkein rooli on perheellä. Ratkaisevaa on perheen kanssa yhdessä vietetty aika, ei niinkään paikka tai tekemisen sisältö.

Voisiko Kuopio pureutua Islannin mallin mukaisesti ongelman ytimeen ja saada muutoksen nuorten tilanteen parantamiseksi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.