Ikäihmisten tarpeet moninaisia

Jokainen vanhus ansaitsee kaipaamaansa hoitoa tulotasostaan riippumatta. Vaikka raha ei ratkaisekaan, on hoitopaikoista pulaa jo nyt. Ja ongelma sen kun pahenee jatkossa, kun suomalaiset ikääntyvät hurjaa vauhtia.

Väestöennusteen mukaan vuonna 2030 yli 65-vuotiaita on noin 1,4 miljoonaa, kun vuonna 2006 heitä oli 870 000. Muutos on rajuinta Itä- ja Pohjois-Suomen pienissä muuttotappiokunnissa, joissa yli 60-vuotiaita voi olla tulevaisuudessa enemmän kuin puolet väestöstä. On selvää, että nykyisillä toimilla ei tuollaisen määrän edessä selvitä.

Kaavamaiset asenteet ikääntymistä kohtaan tulee romuttaa, sillä ikäihmisten tilanteet, tarpeet ja toiveet ovat yhtä moninaisia kuin muidenkin. Itsenäinen selviäminen, mahdollisuus tehdä omaa elämää koskevia päätöksiä ja mielekäs tekeminen parantavat iäkkään ihmisen elämänlaatua.

Koska iäkkäät asuvat keskimääräistä useammin huonokuntoisissa asunnoissa, on asuntojen peruskorjauksia tuettava ja luotava elinkaarimalli, jossa asuntoja on helppo muokata elämäntilanteen mukaan. Ikääntyneiden asuntojen ja asuinympäristöjen täytyy olla esteettömiä, toimivia ja turvallisia.

Kun ikäihminen tarvitsee ja kaipaa tuettua asumista, siihen pitää olla mahdollisuus jatkossakin varallisuudesta riippumatta. Laitosasumisesta tulee pyrkiä eroon kevyemmillä ja joustavammilla vaihtoehdoilla. Palvelu- ja senioritalojen sekä yhteisöllisten asumismuotojen kehittäminen on yksi vastaus tähän haasteeseen.

Erityisen suuri ongelma on hissittömien kerrostalojen suuri määrä Suomessa. Kolmikerroksisia ja korkeampia kerrostaloja ilman hissejä on noin 23 000. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus avustaa hissien rakentamista 50 prosentin avustuksella ja myös jotkut kunnat tukevat hissien rakentamista.

Tästä huolimatta vuosittain rakennetaan vain 300 uutta hissiä vanhoihin kerrostaloihin. Hissien rakentaminen on valtion ja kuntien kannalta edullista vanhustyötä.

Kuntien pitää edistää ikäihmisten osallistumista ja fyysistä liikkumista reilusti alennetuilla matkalipuilla sekä rollaattoria käyttävien maksuttomalla joukkoliikenteellä. Myös kunnallisten kuntosalien soisi olevan ikäihmisille maksuttomia.

Muitakin ongelmia on: kotihoidontuen saanti riippuu ajasta ja paikasta, vanhus ei pysty muuttamaan toiseen kuntaan lähelle omaisiaan ja yhä useammalla pitkäaikaissairaalla ei ole varaa kohonneisiin lääkekuluihin. Näistä kaikista on tullut lukuisia yhteydenottoja.

Hallitus etsii muutto-oikeuteen ratkaisua ja selvittää omaishoidon tuen uudistusta, jossa tuen maksu siirrettäisiin Kelan tehtäväksi. Muutos on tärkeä, sillä tällä hetkellä tuen saanti vaihtelee kunnittain ja on siksi sekä hoitajille että hoidettaville kohtuuton.

Myös Kela-korvausten omavastuuosuutta pitää miettiä, kun sosiaaliturvauudistusta valmistellaan. Työ on käynnissä.

Eduskunnassa on pohdinnassa lakiuudistus, joka mahdollistaisi työntekijän jäämisen vapaalle hoitamaan vanhempiaan, mikä helpottaisi monen ikäihmisen viimeisiä vuosia.

Kaikista yrityksistä huolimatta löydämme ympäriltämme lukuisia esimerkkejä, joissa toiveet ja tarpeet eivät toteudu. Työ turvallisen vanhuuden takaamiseksi ei lopu.

Tässä on joitakin konkreettisia tavoitteita, joita Vihreät tuo esiin omassa ikääntymispoliittisessa ohjelmassaan ja joihin eduskunnan, kuntien, kansalaisjärjestöjen ja myös yksittäisten ihmisten panoksia tarvitaan. Kokonaisuudessaan ohjelma julkistetaan Mikkelin puoluekokouksessa toukokuussa.

Heli Järvinen kansanedustaja Kerimäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maaseudut mahdollistavat kaupunkien olemassaolon

Voiko tärkeitä kirjeitä enää postittaa?

Kuuma linjaSiilinjärvellä sitten liityttiin Kuopion veteen. Yksin asuvan vuosikustannus nousi 110, 43 eurosta 238,95 euroon. Eipä hinta tippunut, vaikka näin lehdessäkin kehuttiin.

Mistä aloitetaan myymiset?

Mitä positiivista kriisiajassa on?

Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Keskusta tarvitsee lisää ehdokkaita

Turvallinen Suomi tehdään yhdessä

Toteutuuko oppilaiden etu?

Suomi hyötyy EU:n 750 miljardin jälleenrakennusrahastosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.