Ikäystävällinen Kuopio

Väestön ikääntymistä ei pidä tarkastella pelkästään kuntien menoeränä. Kiitos hyvän terveydenhuollon, ravitsemuksen ja parantuneiden elinolosuhteiden ikäännymme entistä terveempinä ja toimintakykyisempinä yhteiskunnan jäseninä.

Varallisuuden ja tulotason kasvaminen mahdollistavat ikääntyneille paremmat asumismahdollisuudet ja itsestä huolehtimisen. Ikääntyvä väestö kuluttaa, käyttää palveluja ja vaikuttaa päätöksenteon tasolla kehityksen suuntaan.

Kuopiossa olemme suunnannäyttäjiä ikääntyneiden palveluiden kehittämisessä. Kaikessa kaupungin palvelutoiminnassa pyritään edistämään ikääntyvän väestön itsenäistä toimimista.

Terveyskioskien ilmestyminen kauppakeskuksiin ja jatkossa asuinalueiden asukastupiin mahdollistavat terveydenhoitoa vaikkapa kauppareissulla. Ikäihmisille on paljon liikuntapalveluita ja erinomaiset ulkoilumahdollisuudet.

Ensi vuoden talousarvio on vähentämässä vapaa-ajan reitistöjen kunnossapitoa sekä nostamassa kuntalaisten palvelumaksuja liikuntalaitoksissa. Tätä kehitystä on viisasta vastustaa.

Kaupungin liikunnanohjaajien ja vertaisohjaajien vetämät lukuisat liikuntaryhmät palvelevat kiitettävästi ikääntyvää väestöä.

Hyvinvointikortti mahdollistaa eläkeläisille edullisen liikuntapalvelut.

Kulttuurihoitajan tehtävä on tarjota kotihoidossa ja palveluasumisessa oleville kulttuurikokemuksia. Kaupunkiympäristön palvelualue huolehtii, että kadut ovat esteettömiä ja turvallisia liikkua apuvälineilläkin.

Pali-liikenne ja matalalattiabussien yleistyminen mahdollistavat ikäihmisten asioimis- ja virkistysmatkat.

Painopiste on siirtymässä kotona ja kodinomaisesti asumisen tukemiseen.

Laitoshoito on muuttumassa lyhytaikaista hoitoa antavaksi ja ikääntyneen kuntoutumista tukevaksi.

Korkea ikä ja varsinkin muistisairauksien lisääntyminen ovat todellinen haaste kotona selviytymiselle. Kuopiossa muistisairauksien varhaisen tunnistamisen ja puuttumisen toimintamallia ollaan laajentamassa kaikkiin terveydenhuollon yksiköihin, joissa toimitaan ikääntyvien ihmisten kanssa.

Ajoissa aloitettu hoito tuo lisää toimintakykyisiä vuosia. Turvateknologian ja kotihoitohenkilöstön käyntien lisäämisen turvin voi kotona, ryhmäkodissa tai vanhusten vuokrataloissa asua vaikka elämänsä loppuun.

Painopisteen siirtäminen kotipalveluihin vaatii palvelutapamuutoksen. Voimavaroja on kohdennettava niin kotiin kuin omaishoitoonkin. Kotihoitohenkilökunnalla pitää olla aikaa hoivata kaikkia sen tarpeessa olevia.

Myös omaishoidontuen määrärahojen kokovuotisesta riittävyydestä on huolehdittava, muuten asetamme tuensaajat eriarvoiseen asemaan ja vaarannamme omaishoitajien jaksamista.

Ikääntyessä avun ja huolenpidon tarve kasvaa. Turvallisuuden tunne on tärkeä voimavara, jolla ikääntynyt ihminen selviää kotona.

Tätä turvaa tuovat omahoitajat, omaiset sekä muut vanhukselle läheiset ihmiset.

Iris Asikainen

Kaupunginvaltuutettu (sd.)

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Kauraruokatrendiin liittyy ristiriita

Pielaveden malli näyttää maaseudun mahdollisuudet

Turpeenpoltto lopetettava ja metsähakkuita vähennettävä

Turvallisuutta, tarkoitustaja ajatuksen vapaata lentoa

Jynkän koulun remontti ei näytä etenevän

Savonlinnan historia on myös Kuopion historiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.