Ilmastoähky vaivaa kansalaisia

Suomen osuus maapallon hiilidioksidipäästöistä on noin 0,15 prosenttia, jos vuoden 2018 lopun lukuihin on uskominen. Joidenkin laskelmien mukaan Suomen päästöt olisivat sitäkin pienemmät, ja pienenevät koko ajan edelleen.

Sen sijaan että puututtaisiin todellisiin maailmanlaajuisiin ongelmiin, täällä näperrellään pikkuasioiden kimpussa. Ilmastonmuutoksen nimissä Suomessa verotetaan kaikkien muiden verojen lisäksi jo ihmisten normaalia elämääkin, eli työssäkäyntiä (auton käyttö usein ainoa mahdollisuus), ruokailua, asumista ja niin edelleen.

Tavallisen kansalaisen mitta alkaa olla täynnä jatkuvaa ilmastotoitotusta, varsinkin kun poliitikot itse käyttäytyvät vastoin omia puheitaan. Muuttuvatko muun muassa vihreiden kansanedustajien verovaroin ajamat taksimatkat vihreämmiksi kuin tavallisen kansalaisen ajamat matkat?

Kysyä sopii, ovatko EU:n ja Suomen poliitikot valmiita tekemään jotain konkreettista muun muassa urheilun, ralliautoilun ynnä muiden turhakkeiden aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi? Miten kodinkone- ja muut valmistajat saadaan tekemään kestäviä koneita ja näin säästämään luonnonvaroja?

Miten ihmiset saadaan ostamaan ja kuluttamaan esimerkiksi vaatteita vain sen, mitä he todella tarvitsevat? Pelkästään vaateteollisuus tuottaa enemmän päästöjä kuin esimerkiksi lento- ja laivaliikenne yhteensä.

Milloin päättäjillä riittää rohkeutta rajoittaa suurten kansainvälisten tehtaitten päästöjä (sellutehtaat, kaivosteollisuus).

Suurten EU-maiden osallistuminen ilmastotalkoisiin on niin ja näin. Esimerkiksi saastuttavan kivihiilen jatkuva louhinta ja käyttäminen energialähteenä ei ole vähentynyt, pikemminkin päinvastoin. Harvoin kuulee kenenkään sanovan myöskään sitä, että yksi suurimmista ilmastouhkista on väestön räjähdysmäinen kasvu. Tällä menolla eivät edes ruoka ja vesi tule riittämään. Tässä vain muutama esimerkki.

Mutta ”bisnes is bisnes”, eli halua ja rohkeutta puuttua todellisiin ongelmiin ei ole, sillä silloin kenties omat bonusrahat jäisivät tienaamatta. Sen sijaan on helppoa syyllistää yksittäisiä ihmiset välttämättömien tarpeiden vuoksi, ja maailma pelastuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.