Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Pekka Sevanto (Lukijan Sanomat 20.8.) vertasi ilmastonmuutoksen uhkaa aiempiin uhkakuviin öljyn loppumisesta ja tietojärjestelmien pettämisestä vuosituhannen vaihteessa.

Molempien mainittujen aiempien uhkakuvien ratkaisemiseksi työskenneltiin aikanaan kovasti. Ilmastonmuutoksen uhkien välttäminen tai edes lieventäminen vaatii kuitenkin huomattavasti kovempaa työskentelyä.

Ilmastonmuutokseen liittyvä tieteellinen yksimielisyys on erittäin laaja. Myös hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen osuus tunnetaan hyvin tarkkaan.

Samalla ilmiö etenee koko ajan, kuten uutiset ennätyshelteistä ja jäätiöiden tuhosta kertovat. Fysiikan lait ovat vääjäämättömät, halusimme uskoa niihin tai emme.

Ikävä kyllä julkisessa keskustelussa faktoja yritetään kuitenkin muuttaa mielipidekysymyksiksi. Tähän liittyy valitettavaa todenpuhujien pilkkaamista.

Hysteriasta ja vouhottamisesta puhuminen ei ole asia-argumentointia vaan yritystä vetää keskustelu mutapainin ja kiusaamisen tasolle. Tällainen puhetapa ei kuulu julkiseen keskusteluun.

Ilmastonmuutos on paitsi fakta, myös aikamme suurin haaste. Jos emme tee mitään, planeettamme muuttuu hyvin toisenlaiseksi ja ihmiselle vaikeammaksi. Siksi on toimittava nyt. Päästöjä on vähennettävä ja hiilivarastoja kasvatettava.

Nämä toimet myös lisäävät hyvinvointimme edellytyksiä. Leikkaamalla liikenteen ja teollisuuden päästöjä parannamme oman hengitysilmamme laatua ja edistämme kansanterveyttä.

Lisäämällä vanhojen metsien hiilivarastoja kohennamme samalla luonnon monimuotoisuutta, mikä edesauttaa ekosysteemien selviytymistä. Samalla luonnossa virkistäytymisen mahdollisuudet paranevat.

Edelläkävijyys uusiutuvan energian ja puhtaiden teknologioiden saralla on myös taloudellinen mahdollisuus. Esimerkiksi rikkidirektiivin peloteltiin tuhoavan teollisuutemme, mutta todellisuudessa tämä paljastui perusteettomaksi uhkakuvaksi. Sen sijaan direktiivin vaatimien laitteiden valmistamisesta muodostui tuottoisa vientiala.

Suomalaiseen arvomaailmaan on aina kuulunut luonnon kunnioittaminen ja sen asettamien realiteettien huomioiminen. Ilmastonmuutokseen varautuminen jatkaa suomalaista luonnon kanssa tasapainoon pyrkimisen perinnettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Harvinaista yhteiskuntavastuuta

Lasten ja nuorten tippuminen koronakuiluun estettävä

Objektista subjektiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.