Isäntäkuntamalli ei kelpaa

Helppoa kuin heinänteko, eli Sote-järjestämisvastuuseen muodostetaan Pohjois-Savon maakunnan kattava vapaaehtoinen kuntayhtymä.

Sairaanhoitopiirirakenteen purkautuessa paras vaihtoehto on muodostaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa varten Pohjois-Savon maakunnan kattava vapaaehtoinen kuntayhtymä.

Sen väestöpohja voisi olla noin 250000–275000 asukasta riippuen erityisvastuualue-ratkaisusta.

Maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymässä jäsenyhteisöjen äänivalta määräytyisi esimerkiksi asukasluvun perusteella. Yksittäinen kunta ei kuitenkaan saisi yksin äänivallallaan päättää asioista.

Kuopion ajama isäntäkuntamalli heitetään ropukoppaan.

Maakunnallisella kuntayhtymällä turvattaisiin maakunnan alueella tasavertaisesti ja tasapuolisesti vähintään nykyisen tason mukaisesti erikoissairaanhoidon palvelut sekä KYSin sairaalan menossa olevat yli 200 miljoonan rakentamiskustannukset.

Samalla vahvistettaisiin riittämättömästi toimivia peruspalveluja, erityisesti tällä hetkellä erikoissairaanhoidosta erillään toimivaa perusterveydenhuoltoa.

Lisäksi on mahdollista toteuttaa tarkoituksenmukaista työnjakoa ja hoidon porrastusta sekä palvelutoiminnan alueellista sijoittelua saman järjestäjäorganisaation päätännässä ja ohjauksessa olevassa sosiaali- ja terveyskeskustoiminnassa sekä erikoissairaanhoidossa.

Maakunnallisella ratkaisulla turvataan myös palvelurakennetyöryhmän esittämät muut kantokykyvaatimukset eli talouden kestävyys ja vakaus, riittävä osaaminen, ammattihenkilöstön riittävyys ja saatavuus sekä tarvittava infrastruktuuri.

Palvelujärjestelmän sisäistä laskutustoimintaa voidaan merkittävästi vähentää, parantaa työvoiman liikkuvuutta ja vähentää epätarkoituksenmukaista kilpailua työvoimasta.

Unto Murto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lisää luonnonkirjoa

Linjauksia harkittava vielä

Takana pitkä historia

Lakiin tehtävä opettajamitoitus

Tavoitteena oppimisen ilo viihtyisässä ympäristössä

Myös muu teollisuus olisi hyötynyt

Ikuista välinputoajaa onnisti viimein

Hyvä rakentamistapa ei ole mielipideasia

Kirkkokeräys saanut kannustavaa tukea

Maksut jatkuvaan seurantaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.