Isoäiti kulutti kestävästi

”Konmaritus” on muodissa, vanhasta tavarasta on päästävä eroon, jotta uusille olisi tilaa. Mutta onko tämä tavarasta eroon pääsemisen into kestävää?

Löytyykö tarpeettomaksi käyneelle vaatteelle uusi omistaja? Voisiko jopa epäkunnossa oleville sähkölaitteille löytyä hyödyllistä käyttöä?

Sen lisäksi, että pohdimme tavaroiden tarpeellisuutta ostopäätöksiä tehdessämme, voisimme miettiä, miten kannamme vastuun jo hankitusta tavarasta.

Tuotamme Suomessa tekstiilijätettä vuodessa noin 70 000 tonnia, joka tekee 13 kiloa jokaista suomalaista kohden. Elektroniikkaromua tuotamme 123 000 tonnia vuosittain.

Luonnonvarat eivät riitä seuraaville sukupolville nykyisellä kulutuksen tasolla, ja siksi meidän on hyödynnettävä jo kaikki olemassa oleva materia mahdollisimman pitkään.

Kun koetan omassa arjessani kuluttaa mahdollisimman kestävästi, mieleen tulee mummon ja hänen aikalaistensa elämä.

Vaatteet kiersivät perheenjäseneltä toiselle, tavaroita korjattiin ja tuunattiin uuteen käyttötarkoitukseen, eikä lainaaminen ja yhteiskäyttö ollut mitenkään outoa.

Pitäisikö meidänkin enemmän miettiä, miten hyödyntää jo kotona oleva, ja kantaa näin vastuu siitä materiasta, joka on hankittu? Joitakin asioita voi myös säästää mahdollista tulevaa käyttötarkoitusta ajatellen.

Meidän kuluttajakansalaisten lisäksi tarvitsemme uusia liiketoiminnallisia ratkaisuja, jotka helpottavat tavaran kiertoa. Ratkaisuja varmasti on ja uusia syntyy. Kokeilun paikan kiertotaloushaku on yksi mahdollisuus hakea rahaa pieniin kokeiluihin, joissa etsitään ratkaisuja muovin, tekstiilien ja rakentamisen kiertotaloushaasteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Toiminnan ja talouden moniottelija

Runsaasti hyötyjä saatavilla, mutta myymään ei pidä lähteä

Perustelut veronkorotuksiin ontuvat pahasti

Veljeä ei saa jättää myöskään rauhan aikana

Vallasta luopuminen näkyy olevan vaikeaa

Tämäkö on sitä uskottavaa politiikkaa?

Itsenäisyyden sävyerot ovat tasaantumassa

Ei Rinnettä tunnustelijaksi

Vahvistaa perheiden yhtenäisyyttä

Huippukoulutusta ei enää haluta antaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.