Isoäiti kulutti kestävästi

”Konmaritus” on muodissa, vanhasta tavarasta on päästävä eroon, jotta uusille olisi tilaa. Mutta onko tämä tavarasta eroon pääsemisen into kestävää?

Löytyykö tarpeettomaksi käyneelle vaatteelle uusi omistaja? Voisiko jopa epäkunnossa oleville sähkölaitteille löytyä hyödyllistä käyttöä?

Sen lisäksi, että pohdimme tavaroiden tarpeellisuutta ostopäätöksiä tehdessämme, voisimme miettiä, miten kannamme vastuun jo hankitusta tavarasta.

Tuotamme Suomessa tekstiilijätettä vuodessa noin 70 000 tonnia, joka tekee 13 kiloa jokaista suomalaista kohden. Elektroniikkaromua tuotamme 123 000 tonnia vuosittain.

Luonnonvarat eivät riitä seuraaville sukupolville nykyisellä kulutuksen tasolla, ja siksi meidän on hyödynnettävä jo kaikki olemassa oleva materia mahdollisimman pitkään.

Kun koetan omassa arjessani kuluttaa mahdollisimman kestävästi, mieleen tulee mummon ja hänen aikalaistensa elämä.

Vaatteet kiersivät perheenjäseneltä toiselle, tavaroita korjattiin ja tuunattiin uuteen käyttötarkoitukseen, eikä lainaaminen ja yhteiskäyttö ollut mitenkään outoa.

Pitäisikö meidänkin enemmän miettiä, miten hyödyntää jo kotona oleva, ja kantaa näin vastuu siitä materiasta, joka on hankittu? Joitakin asioita voi myös säästää mahdollista tulevaa käyttötarkoitusta ajatellen.

Meidän kuluttajakansalaisten lisäksi tarvitsemme uusia liiketoiminnallisia ratkaisuja, jotka helpottavat tavaran kiertoa. Ratkaisuja varmasti on ja uusia syntyy. Kokeilun paikan kiertotaloushaku on yksi mahdollisuus hakea rahaa pieniin kokeiluihin, joissa etsitään ratkaisuja muovin, tekstiilien ja rakentamisen kiertotaloushaasteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vehnän poliittinen painoarvo kasvaa väestönkasvun myötä

Koulutus ei ratkaise ongelmaa

Kilpailuja ei saa häiritä edes piloillaan

Kodeilla on vastuu

Tarvitaan sekä asennemuutosta että poliittisia päätöksiä

11 naista ja 33 lasta eivät ole uhka

Taustalla tarkka harkinta

Laatua monilla eri keinoilla

Kuoppaista kanavankatselua

Lapsivaikutusten arvioinnin oltava järjestelmällistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.