Itä-Suomen aluehallintoviraston vastine Juha Pakan kirjoitukseen

Juha Pakka kirjoitti Lukijan Sanomissa (8.8.) otsikolla ”Vastuu on valvovilla viranomaisilla” vanhustenhuollosta ja aluehallintoviraston valvonnasta.

Kunnilla on vanhusten hoivapalvelujen järjestämisvastuu. Ne voivat tuottaa palvelut itse tai antaa sopimuksella palvelut tuotettavaksi yksityisen yrityksen tai kolmannen sektorin palvelutarjoajalle.

Kunnat vastaavat itse tuottamiensa tai sopimuksella muilta palvelujen tuottajilta hankkimiensa palvelujen valvonnasta. Aluehallintovirastot ohjaavat kuntia niiden valvontavastuissa muun muassa ohjauskirjeillä, keskusteluilla, ohjaus- ja arviointikäynneillä ja sovituilla tarkastuskäynneillä hoivakoteihin.

Lupa tuottaa yksityisiä sosiaalipalveluja haetaan aluehallintovirastolta tai Valviralta. Laki yksityisistä sosiaalipalveluista määrittää yksityisten sosiaalipalvelujen tuottamisen edellytykset. Lain mukaan yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnan lähtökohtana on palveluntuottajien omavalvonta. Palveluntuottaja (esimerkiksi hoivayritys) vastaa siitä, että palvelu täyttää sille luvassa asetetut vaatimukset.

Kuntien vanhuspalvelujen ulkoistaminen on lisännyt yksityisen palvelutuotannon osuutta vanhusten hoivapalveluista voimakkaasti viime vuosina. Myös aluehallintovirastoille tulevien epäkohtailmoitusten ja kantelujen määrä on kasvanut vuoden 2018 syksystä alkaen merkittävästi vanhuspalvelujen osalta.

Aluehallintovirasto toteuttaa valvontaa riskiperusteisen arvioinnin pohjalta palveluntuottajan kanssa sovitusti tai ennalta ilmoittamatta. Suunnitelmallista valvontaa tehdään myös aluehallintoviraston ja Valviran yhdessä laatiman sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen valvontaohjelman ja siihen liittyvien alueellisten toimeenpanosuunnitelmien mukaan.

Lainsäädännön mukaisesti aluehallintovirastot voivat tehdä ennalta ilmoittamattomia käyntejä silloin, kun siihen on perusteltu syy. Syy voi olla asiakasturvallisuuden vaarantuminen tai epäily siitä, että epäkohta saatetaan peittää, jos tarkastuksesta sovitaan etukäteen.

Ennalta ilmoittamattomat tarkastuskäynnit perustuvat joko saatuun epäkohtailmoitukseen tai viranomaisten omiin havaintoihin.

Jos havaitsemme puutteita hoivakodin toiminnassa, toimimme lain ohjaamalla tavalla, esimerkiksi antamalla määräyksen puutteiden korjaamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kapitalistisen maailman jätit syövät pienet toimijat

Tuuliturbiineja rannikolle

Tarpeita on, mutta jääkö EU-hankerahaa hyödyntämättä?

Lapsiperheköyhyys on todellista

Työn psykologiaa ei tunnettu

Kiusaamisen kiertokulku

Lukeen ei luoteta

Miksi tuottajilla menee huonosti?

Hoitoalan työhyvinvointia edistettävä monin keinoin

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.