Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Olli Hartikainen arveli mielipidekirjoituksessaan (SS 30.7.), että Itä-Suomi on unohdettu raideliikennettä kehitettäessä. Voin rauhoittaa mieltänne. Raideliikennettä kehitetään myös Itä-Suomessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö aloitti kesäkuussa keskustelut itäisen suunnan raiteiden suunnitteluyhtiön perustamisen edellytyksistä. Kartoitamme parasta aikaa kuntien alustavaa halukkuutta osallistua hankeyhtiön perustamiseen ja suunnittelun rahoitukseen. Hallitus pitää tärkeänä, että tasapuolisuuden nimissä Itä-Suomelle tarjotaan tarkalleen samat mahdollisuudet raideliikenteen kehittämiselle kuin Tampereen ja Turun suunnille. Kuntien pitää ilmoittaa elokuun loppuun mennessä, ovatko ne kiinnostuneita pääomittamaan suunnitteluyhtiötä.

Tehokas raideliikenne koko maassa varmistaa alueiden saavutettavuuden, vahvistaa kasvua ja edistää kestävää liikkumista. Nämä kolme tavoitetta ohjaavat myös valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa.

Suomeen laaditaan lähiaikoina ensimmäinen 12-vuotinen suunnitelma, joka koskee koko Suomea ja kaikkia liikennemuotoja. Työssä tutkitaan saavutettavuus sekä pitkittäissuunnassa pääkaupunkiin että poikittaisyhteyksiä maakuntakeskusten välillä. Koska resurssit ovat rajalliset, ei ole realistista ajatella, että kaikki puutteet saadaan korjattua ensimmäisen suunnitelman yhteydessä, kriittisimmät kuitenkin. Suunnitelman ansiosta kansalaiset ja yritykset voivat ennakoida liikenteen kehittämistä vuosia eteenpäin, ja voidaan turvata myös aikaisempaa tuntuvampi EU-rahoitus. Myös kaupunkiliikenteessä on Itä-Suomessa alkanut uusi aikakausi, kun MAL-sopimusmenettelyä laajennetaan ensi vuonna myös Kuopion seudulle. Sopimukset vahvistavat kaupunkiseudun kuntien keskinäistä sekä seudun ja valtion välistä yhteistyötä maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) kehittämisen osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Valta valuu EU-kolonialisteille

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.