Itkonniemelle alueen urheilukeskus

Kuopion Itkonniemi–Vanha-Aseman osayleiskaavasta on valmistunut ehdotus, jossa Itkonniemen jo satavuotiaan ja talkoovoimin rakennetun urheilukentän alue on merkitty asuntorakentamista ja ajoneuvoväylää varten.

Mielestäni hyvän elämän pääkaupungiksi itseään mainostavan Kuopion ei pidä lähteä huonontamaan lasten, nuorten ja aikuisten liikuntamahdollisuuksia strategiansa vastaisesti. Päinvastoin Itkonniemen kenttä on peruskorjattava vastaamaan 2030-luvun kuntalaisen tarpeita, mahdollistamaan omaehtoinen liikunta ja ylläpitämään saavutettavat liikuntapalvelut Itkonniemi–Männistö-alueella.

Tutkimusten mukaan liikuntamahdollisuuksien hyvä saavutettavuus lisää liikunnan määrää. Laajalla liikuntapaikkatarjonnalla on tärkeä rooli säännöllisen liikuntaharrastuksen tukemisessa. Jos matkustamiseen menee liikaa aikaa, saattavat muut arjen toiminnot mennä liikunnan edelle.

Erityistä huomiota tulisi kiinnittää lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksiin, sillä lapsuusajan liikunnallisuudella saavutettuja terveyshyötyjä ei voi täysin korvata aikuisena aktiivisella elämäntavalla.

Avoimet ja maksuttomat liikuntapaikat ovat erityisen tärkeitä matalassa sosioekonomisessa asemassa oleville, joilla liikkumattomuus valitettavan usein periytyy. Monilla perheillä ei ole mahdollisuutta maksaa isoja seuramaksuja ja kuskata lapsia harrastuksiin toiselle puolelle kaupunkia. Aidatut tekonurmet ja maksulliset hallit eivät näitä perheitä palvele.

Tilaa kerrostalorakentamiselle riittää esimerkiksi Kevaman tontilla. Rautatien ja mahdollisen ajoneuvoväylän liikennemelu ei tule lähelle asuinrakennuksia, kun säilytetään kenttä paikallaan.

Kaavoituksessa olisi ymmärrettävä, että rakennettu ympäristö vaikuttaa mahdollisuuksien luomisen kautta yhteisöjen sosiaalisiin prosesseihin, arvoihin ja normeihin, ja yhteisö puolestaan yksilön elintapoihin.

Aloite Itkonniemen urheilukentän säilyttämiseksi löytyy www.kuntalaisaloite.fi-sivustolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.