Järkeä lääkintään

Lääkäri Jussi Sipilä esitti vastineessaan (SS 10.4.) kirjoitukseeni (SS 5.4.) terveydenhuollon ongelmien suurimmaksi syyksi resurssien puutteen. Väärin. Ei-lääkärinä tohdin väittää, että lääkäreitä, sairaanhoitajia, rahaa ja muita resursseja on liian kanssa.

Vähemmälläkin pärjättäisiin, jos keskityttäisiin oikeisiin asioihin ja tehtäisiin ne oikein. Eli priorisoitaisiin. Terveydenhuollon resursseja nakertaa osin lääkäreiden itsensä vauhdittama medikalisaatio, lääkintäetiikan rapistuminen ja bisneslääkintä.

Lääkäri Sipilästä vanhuksia on hoidettava lääkkeillä tai sitten jätettävä hoitamatta. Väärin. Lääkkeet ovat vain yksi hoitovaihtoehto. Monien vanhusten vointi kohenee, kun heidän lääkkeitään karsitaan.

Lääkäri Sipilä luulee masennusta vain alidiagnosoiduksi. Väärin. Masennus on sekä yli- että alidiagnosoitu. Yli silloin, kun elämään kuuluvia kriisejä muutetaan diagnooseiksi ja aletaan hoitaa ja lääkitä.

Hoitajien reseptien ja tutkimusmääräysten kirjoitusoikeuden järkevyys riippuu siitä, miten se toteutetaan. Kirjoitusoikeus on rajattava tiettyihin diagnooseihin ja lääkkeisiin, sekä tietyille, hyvin koulutetuille, kokeneille hoitajille.

Vastuun lisääntymisen pitäisi näkyä myös palkassa. Lääkäreiden tehtävien siirrosta hoitajille on hyviä kokemuksia esimerkiksi ensi- ja tehohoidosta. Samoin terveydenhoitajista sekä diabetes- ja muista erityishoitajista.

Hoitajien reseptien ja tutkimusmääräysten kirjoitusoikeus järkevöittäisi yleisen toimintamallin, jossa lääkäri allekirjoittaa hoitajan valmiiksi kirjoittaman reseptin ja tutkimusmääräyksen, potilasta näkemättä.

Markku Myllykangas Dosentti Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.