Järkeä lääkintään

Lääkäri Jussi Sipilä esitti vastineessaan (SS 10.4.) kirjoitukseeni (SS 5.4.) terveydenhuollon ongelmien suurimmaksi syyksi resurssien puutteen. Väärin. Ei-lääkärinä tohdin väittää, että lääkäreitä, sairaanhoitajia, rahaa ja muita resursseja on liian kanssa.

Vähemmälläkin pärjättäisiin, jos keskityttäisiin oikeisiin asioihin ja tehtäisiin ne oikein. Eli priorisoitaisiin. Terveydenhuollon resursseja nakertaa osin lääkäreiden itsensä vauhdittama medikalisaatio, lääkintäetiikan rapistuminen ja bisneslääkintä.

Lääkäri Sipilästä vanhuksia on hoidettava lääkkeillä tai sitten jätettävä hoitamatta. Väärin. Lääkkeet ovat vain yksi hoitovaihtoehto. Monien vanhusten vointi kohenee, kun heidän lääkkeitään karsitaan.

Lääkäri Sipilä luulee masennusta vain alidiagnosoiduksi. Väärin. Masennus on sekä yli- että alidiagnosoitu. Yli silloin, kun elämään kuuluvia kriisejä muutetaan diagnooseiksi ja aletaan hoitaa ja lääkitä.

Hoitajien reseptien ja tutkimusmääräysten kirjoitusoikeuden järkevyys riippuu siitä, miten se toteutetaan. Kirjoitusoikeus on rajattava tiettyihin diagnooseihin ja lääkkeisiin, sekä tietyille, hyvin koulutetuille, kokeneille hoitajille.

Vastuun lisääntymisen pitäisi näkyä myös palkassa. Lääkäreiden tehtävien siirrosta hoitajille on hyviä kokemuksia esimerkiksi ensi- ja tehohoidosta. Samoin terveydenhoitajista sekä diabetes- ja muista erityishoitajista.

Hoitajien reseptien ja tutkimusmääräysten kirjoitusoikeus järkevöittäisi yleisen toimintamallin, jossa lääkäri allekirjoittaa hoitajan valmiiksi kirjoittaman reseptin ja tutkimusmääräyksen, potilasta näkemättä.

Markku Myllykangas Dosentti Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.