Järkyttävä esitys

Kuopion kaupunginjohtajan talousarvioesitys ensi vuodelle on kylmä suihku peruskoululaisille.

Ryhmäkokojen raju kasvattaminen ja koulunkäynnin ohjaajien vähentäminen on käsittämätöntä, kun uudistettu perusopetuslaki edellyttää oppilaiden kasvun ja oppimisen tukemista entistä määrätietoisemmin.

Vuodelle 2012 esitetään vähennettäväksi 30 koulunkäynninohjaajaa 1.8. alkaen. Todellinen vähennys on kuitenkin 60 avustajaa, sillä tänä lukuvuonna avustajia on jo jouduttu palkkaamaan budjetoitua enemmän. Kuviteltu säästö on 0,25 miljoonaa.

Perusopetuksen tuntikehysleikkaukseksi ehdotetaan 7 prosenttia nykytasosta eli 585+350 vuosiviikkotuntia 1.8. alkaen, mikä tuottaisi "säästönä" vajaat 0,5 miljoonaa.

Jos tuntikehystä leikataan, kaupunki ei voi hakea luokkakokojen pienentämiseen tarkoitettua avustusta ministeriöltä.

Se on ollut tänä vuonna 762 000 euroa eli 350 vuosiviikkotuntia ja ensi vuonna arviolta 880 000 euroa. Puolen miljoonan säästöt aiheuttavat tosiasiassa noin 400 000 euron nettotappion kaupungille.

Opetuksesta riistetään siis yhteensä noin 1,3 miljoonaa. Se tarkoittaa 37 opettajan työpanoksen vähentämistä opetuksesta, yhteensä 35 530 kertatuntia.

Esitykset ovat epärealistisia, taloudellisesti kestämättömiä ja kaupungin edun vastaisia. Tämä samaan aikaan, kun maan hallitus haluaa pienentää perusopetuksen ryhmäkokoja.

Tätäkö on palvelualueuudistus, asiakaslähtöisyys ja ennalta ehkäisevä työ käytännössä? Onko kaupungin arvovalinta se, että investointivaraa halutaan hinnalla millä hyvänsä, eikä haluta investoida lapsiin ja nuoriin?

Eikö kuluvan vuoden yli 10 miljoonan ylijäämä anna mahdollisuutta huolehtia myös perusopetuksen välttämättömistä menoista?

Leikkauksilla poljetaan oppilaan lakisääteisiä oikeuksia. Peruskoululain mukaan oppilaalla on oikeus omien edellytystensä mukaiseen opetukseen sekä tarvittaessa kolmiportaiseen tukeen ja avustajaan.

Erityistä tukea tarvitsevia oppilaita on mahdotonta opettaa suurissa opetusryhmissä, varsinkin jos tarvittavaa tukea ei ole mahdollista järjestää. Tämä johtaa kalliimpien erityisluokkien perustamiseen.

Samalla kun opetuksesta ollaan leikkaamassa, talousarviossa esitetään lisättäväksi lähes 800 000 euroa kouluterveydenhoitoon. Tasapainottaakseen talousarvioita Sote on vähentänyt vuodesta toiseen kouluterveydenhoidon resursseja, mikä on johtanut räikeään alimitoitukseen.

Nyt tämä mitoitus ollaan oikaisemassa ottamalla eurot opetuksesta ja avustajista. Kouluterveydenhoito tarvitsee lakisääteiset resurssinsa, mutta ei opetuksen ja kasvatuksen kustannuksella.

Jatkossa tukipalvelujen tarve tulee kasvamaan huimasti, elleivät peruspalvelut ole kunnossa. Eikö olisi järkevää pitää huolta ydinpalvelusta eikä ajaa sitä mahdottoman eteen?

Perusopetuksen leikkausten vaikutusarviointeja ei löydy budjettikirjasta.

Saadakseen oikean kuvan siitä mitä on tulossa, kaupunginvaltuutettujen on kaivettava vaikutusarvioinnit liitteistä tai palvelualueen valmistelumateriaalista.

Tiina Karjalainen Kuopion opettajien ammatti-yhdistyksen puheenjohtaja Kari Sutinen Pääluottamusmies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Valta valuu EU-kolonialisteille

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.