Jätettä on rajallisesti

Pohjois-Savon Ely-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta otti kolumnissaan jätteenpoltosta esille ekologisuuden (SS 13.10.). Mielestäni ekologisuutta ei ole pelkästään keskeinen sijainti ja pienet kuljetuskustannukset.

Virranta arvelee, että kun Etelä ja Länsi-Suomeen suunnitteilla olevat jätteenpolttolaitokset toteutuvat, ei Itä-Suomelle jää sijaa vastaavalle laitokselle ja jätteemme on kuljetettava muualle poltettavaksi.

Valtioneuvoston hyväksymässä jätesuunnitelmassa on tavoitteena polttaa yhdyskuntajätteistä energiana lähes kolmannes ja sijoittaa kaatopaikoille enintään viidennes.

Jätesuunnitelman mukaisen yhdyskuntajätemäärän hyödyntämiseksi tarvitaan polttolaitoskapasiteettia noin 0,7-0,75 miljoonaa tonnia. Kaatopaikoille menisi puoli miljoonaa tonnia.

Suomessa toimivien ja rakenteilla olevien laitosten kapasiteetit ovat lähes 1,3 miljoonaa tonnia. Jätelaitosyhdistysten omilla kotisivuilla on maininta, että Suomeen on nykyisten suunnitelmien perusteella syntymässä riittävä jätevoimalakapasiteetti vuoteen 2015 mennessä jo ilman Itä-Suomen hanketta.

Mahdollista on, että vuosikymmenen loppupuolella jätteistä ei enää makseta porttimaksua, jos Suomeen ei sallita tuoda jätteitä ulkomailta. Tällöin joidenkin laitoksien kannattavuus alenee.

Itäsuomalaiset jäteyhtiöt lisäisivät laitoksellaan kapasiteettia 160 000 tonnilla. Sen kapasiteetti olisi suurempi kuin Vaasan, Oulun tai Tampereen laitoksilla, vaikka kaukolämmön tarve Varkaudessa on ainoastaan kahdeksan prosenttia Tampereeseen verrattuna.

Virranta on oikeassa, että Varkauden ongelmana ovat kuormavaihtelut. Kesällä laitos seisoisi, vaikka jätettä syntyy tasaisesti ympäri vuoden.

Mihin jätettä varastoitaisiin ja miten varastoitu jäte ehditään polttaa talven aikana, kun muutoinkin jäteyhtiöt aikovat tuottaa lämpöä yli vuotuisen kaukolämpökuorman?

Miksi vielä lisää kapasiteettia? Jätteiden polttaminen on hyvä vaihtoehto, mutta se pitää tehdä siellä, missä se kannattaa parhaiten.

Mikko Onkalo Tuotantotalouden insinööri Toimitusjohtaja Varkauden Aluelämpö Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.