Jatko ei ole ratkaisu

Oppivelvollisuus on oppioikeus. Mutta osalle oppivelvollisista sen täyttäminen on osoittautunut liian raskaaksi. Heistä on tullut alisuorittajia tai lintsareita. Nyt on hallitus viisaudessaan lisäämässä mekaanisesti vuosia oppipolun yläpäähän. Se on poliitikkojen päätös, ei pedagogien. Jo aiemmin on kouluissa nähty, että hierarkian yläpäässä ei tunneta koulun arkea.

Opettajana näin, että jo yläkoulun aloittava oppilas oli saattanut pudota kelkasta. Jos esikoulussa ja alakoulun ensiluokilla olisi ollut resursseja auttaa lapsi etenemään muun luokan tahdissa, hän olisi ollut valmiimpi ja motivoituneempi jatkossa.

Lisätyt miljoonat pitäisi osoittaa alkuopetukseen: apua tarvitsevat lapset poimitaan yksitellen erityisseurantaan ja vanhempien kanssa ja erityisopetuksen keinoin saatetaan koulupolulla eteenpäin niin pitkälle kuin tarve vaatii.

Nytkin erityisopetusta toki on, mutta resurssit yksilölliseen tukemiseen ovat riittämättömät. Tähän hallituksen pitää ne miljoonat  osoittaa. Nuoria täytyy toki tukea peruskoulun jälkeen opintielle, mutta pakollisuus ei ole oikea tie.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hallitusohjelma luo toivoa paremmasta

Järkyttävä linjaus Kelalta

Metsä tulee nähdä puilta – raha ei merkitse kaikkea

Digipudokasta ei kiusaa kesälläkään digihiki

Avohakkuut rumentavat

Kun mummot kuolevat

Onnistunut asiakaspalvelu luo hyvinvointia kaikille

Aikataulutus isku Saimaan saaristolaisten elinkeinoille

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.