Käsityöstä elämäniloa, luovuutta ja aivovoimistelua

Tänä aikana, kun puhutaan erityisen paljon ihmisen terveydestä, on syytä muistaa monia eri tapoja hyvinvoinnin edistämisessä. Ihminen voi vaikuttaa terveyteensä käyttämällä käsiään, kun mieli ja tahto antavat niille energian.

Mitä hyvinvoinnilla tarkoitetaan? Kun puhutaan hyvinvoinnista, puhutaan usein elämänlaadusta. Tällöin tarkoitetaan usein terveyteen liittyvää, koettua hyvinvointia eikä niinkään aineellista hyvinvointia.

Oma kokemus terveydentilasta liittyy läheisesti elämänlaatuun eli koettuun hyvinvointiin, joka on aina yksilöllinen ja suhteessa yksilön elämäntilanteeseen, tavoitteisiin ja elämänhistoriaan. Vaikka koettu hyvinvointi onkin yksilöllinen kokemus, se heijastuu myös toimintakykyyn.

Erityisesti ikääntyvien ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa voidaan käyttää luovan prosessin, käden taitojen ja ilmaisun menetelmiä. Minulle, yli 70-vuotiaalle omaan hyvinvointiini vaikuttaa mahdollisuus tehdä käsitöitä. Haluan korostaa käsityön merkitystä. Ei ainoastaan sen vuoksi, että itse olen innokas käsitöiden tekijä, vaan myös siksi, että käsityön arvostus on noussut ja sen näkyvyys on lisääntynyt.

Nyt uskaltaa puhua käden taidoista, käsityöstä, itse tekemisestä. Käsityö elää tässä ajassa, se on muuttunut trendikkääksi. Käsityöt ovat muotiakin. Käsityöalan harrastajien määrä on kasvanut, yksilöllinen pukeutuminen on in, kierrätys kiinnostaa, ekologisuudesta on syntynyt itseisarvo,

Minä itse olen tänä päivänä ehkä eniten neulootikko. Neulon, neulon ja neulon – ja paljon. Neulominen on trendikästä. Olen siitä iloinen ja ylpeä!

Käsityöt ovat aivojen herkkua. Ne ruokkivat kolmiulotteista ajattelua, virittelevät luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä ja parantavat aivopuoliskojen yhteistyötä. Ne tarjoavat mielekästä tekemistä sekä älyllisiä ja taidollisia haasteita.

Käsillä tekeminen rentouttaa ja auttaa purkamaan stressiä. Se auttaa myös keskittymään. Ei ihme, että muutkin kuin mummot ovat löytäneet käsityöt. Käsityö siirtää negatiiviset tunteet positiivisen puolelle. Esimerkiksi käsin neulominen on rytmikästä, aktivoi aivoja, rauhoittaa, poistaa stressiä, on fyysistä suoritusta, ja ah niin nautinnollista.

Käsityöläinen Anna-Mari Väätäinen puhuu materiaalin tunnusta ja materiaalin läheisyydestä yhtenä käsityön ainutlaatuisuutena. Niin tuttua ja samalla monia kysymyksiä herättävää! Hän puhuu siitä, miten on tärkeätä saada näppituntuma materiaaliin.

Harrastuksena tapahtuva käsityö ei aina tavoittele lopputuotetta, vaan toimii ennen kaikkea tekijän oman halun mukaisena omaehtoisena toimintana. Tietämättäänkin käsityön tekijä toimii terapeuttisella tavalla.

Käsityön tekeminen voi olla musiikin tavoin luova prosessi, joka vaikuttaa tekijänsä hyvinvointiin ja antaa itsenäisyyden tunnetta sekä vapautta harrastaa taitojensa mukaista toimintaa ja tasapainottaa sekä rauhoittaa vapaa-ajan olotilaa.

Nobelisti Octavio Paz perustelee käsityötaidetta sen voimakkaan vaikutuksen kautta: ”Käsityötaide ei valloita meitä yksinomaan hyödyllisyydellään. Se elää salaliitossa aistiemme kanssa, ja siksi siitä on niin vaikeata päästä eroon. Se olisi kuin ystävän ajamista kadulle.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.