Kävelykeskustat autioituneet Kuopiossa ja Joensuussa

Sekä Kuopio että Joensuu ovat onnistuneet tavoitteessaan luoda pyöräilylle ja jalankulkijoille loistavat liikkumismahdollisuudet keskustassa. Hieno suoritus!

Pistäydyin molemmissa kaupungeissa kaksi kertaa lokakuussa ja kerran marraskuussa arki-iltoina kello 18:n ja 22:n välisenä aikana aivan keskustassa.

Voi hieman liioitellen sanoa, että keskustoissa ei näkynyt ristin sielua. Näky oli kuin väki olisi evakuoitu jonnekin. Ei näkynyt pyöräilijöitä sen enempää kuin jalankulkijoita, autoilijoita ei voikaan nähdä, koska autoilta pääsy on kielletty.

Molemmissa kaupungeissa on loistavat pyörätiet, mutta pyöräilijät puuttuvat, samoin jalankulkijat. Ihmiset ovat siirtyneet keskustan ulkopuolelle ostoskeskuksiin ja keskusta on kuollut.

Kauppojen kannalta tämä on huono tilanne, koska pyöräilijä ei juurikaan shoppaile paitsi välttämättömät asiat.

Joensuun ja Kuopion tasolla on vuodessa hyvin vähän ilmoja, jolloin normi-ihminen lähtee yleensäkään pyöräilemään saatikka sitten shoppailemaan pyörällä vähänkin huonossa kelissä. Maantieteellinen sijainti ja ilmasto estävät jo pyöräilyn.

Toki en ollut liikkeellä silloin, kun ihmiset menivät töihin tai opiskelemaan aamulla, ja niistä pyöräilijämääristä minulla ei ole käsitystä. Julkinen liikenne on ajettu niin alas, että mikäli töihin tai opiskelemaan pitää lähteä, niin vaihtoehdot ovat vähissä.

Jotenkin tuntuu, että aamupimeällä, sateessa, pakkasessa pyörällä ajavista on erittäin harva sitä mieltä, että onpas kivaa. Uskoisin, että useammalla pyörii päässä ajatus, että eikö olisi muuta työ- tai opiskelupaikkaa, tai pitäisikö muuttaa muualle, missä julkinen liikenne toimii.

Miksi aivan ydinkeskusta piti pyhittää vain pyöräilylle ja jalankululle?

Joensuun ja Kuopion keskustat ovat nyt kuolleet, ja niiden elävöittäminen on käytännössä mahdoton tehtävä. Eli vähempikin rahan satsaus pyöräilyyn olisi hyvin riittänyt turvalliseen pyöräilyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lapsiperheköyhyys on todellista

Työn psykologiaa ei tunnettu

Kiusaamisen kiertokulku

Lukeen ei luoteta

Miksi tuottajilla menee huonosti?

Hoitoalan työhyvinvointia edistettävä monin keinoin

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Uusia ongelmia syntyisi opetukseen

Vihreää sähköä hinnalla millä hyvänsä?

Suomi tarvitsee kansallisen, monen toimijan työllisyysviikon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.