Käyttömaksut söisivät ostovoimaa

Nyt ollaan siirtämässä valtion tie-, rautatie- ym. infraa yhtiölle, jonka omistus voitaisiin luovuttaa yksityisille sijoittajille ja saada valtiolle huomattava kertatulo, esimerkiksi infran tasearvon mukaan 20 miljardia euroa.

Sijoittajalogiikalla riskittömästä pääomasta tulisi saada esimerkiksi 5 prosentin vuotuinen tuotto, eli käyttäjät maksaisivat pääomasta tienkäyttömaksuja miljardi euroa ja hoitokuluista (jotka nyt ovat 1,5 miljardia, mutta väylästön rappeutumisen vuoksi vääjäämättä kasvavat) ainakin 2 miljardia.

Sijoittajat joutuvat myös tekemään vuosittain investointeja, joiden niidenkin tuottovaatimus sisällytetään käyttömaksuihin. Vain tämä uusrakennusinves-toinnin osuus voi parantaa maamme kilpailukykyä.

Arvon poliitikkomme katsovat asiaa avaimenreiästä haluamatta ymmärtää, että käyttömaksut ovat pois kansalaisten ostovoimasta ja siten varmistavat stagnaatiotilan jatkumisen jopa vuosikymmeniksi. Tämä kolme miljardia on vuosittain pois kansantaloudestamme, mutta ei mitenkään edistä ulkomaista kilpailukykyä eikä kotimaista talouskasvua.

Kun valtio lienee kerännyt liikenteestä vuosittain erilaisia veroja 7–8 miljardia euroa, niin kuka luulee näistä veroista luovuttavan?

Julkinen talous on näköjään niin syvässä suossa, että nyt pitää tehdä pakkasella housuun, tai sitten asialla ovat isänmaamme parturit, jotka eivät yksinkertaisesti välitä. Ikään kuin uhalla pannaan kansantalous ja kansalaiset kivireen eteen. Carunakaan ei näköjään opettanut, että sijoittajan tuottovaatimuksella ei ole kattoa.

Erik

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Tehtiinkö kyseenalainen sopimus?

Joka päivä on hyvä päivä liikkua

Future Savo pitää esillä myös pehmeitä arvoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.