Käyttömaksut söisivät ostovoimaa

Nyt ollaan siirtämässä valtion tie-, rautatie- ym. infraa yhtiölle, jonka omistus voitaisiin luovuttaa yksityisille sijoittajille ja saada valtiolle huomattava kertatulo, esimerkiksi infran tasearvon mukaan 20 miljardia euroa.

Sijoittajalogiikalla riskittömästä pääomasta tulisi saada esimerkiksi 5 prosentin vuotuinen tuotto, eli käyttäjät maksaisivat pääomasta tienkäyttömaksuja miljardi euroa ja hoitokuluista (jotka nyt ovat 1,5 miljardia, mutta väylästön rappeutumisen vuoksi vääjäämättä kasvavat) ainakin 2 miljardia.

Sijoittajat joutuvat myös tekemään vuosittain investointeja, joiden niidenkin tuottovaatimus sisällytetään käyttömaksuihin. Vain tämä uusrakennusinves-toinnin osuus voi parantaa maamme kilpailukykyä.

Arvon poliitikkomme katsovat asiaa avaimenreiästä haluamatta ymmärtää, että käyttömaksut ovat pois kansalaisten ostovoimasta ja siten varmistavat stagnaatiotilan jatkumisen jopa vuosikymmeniksi. Tämä kolme miljardia on vuosittain pois kansantaloudestamme, mutta ei mitenkään edistä ulkomaista kilpailukykyä eikä kotimaista talouskasvua.

Kun valtio lienee kerännyt liikenteestä vuosittain erilaisia veroja 7–8 miljardia euroa, niin kuka luulee näistä veroista luovuttavan?

Julkinen talous on näköjään niin syvässä suossa, että nyt pitää tehdä pakkasella housuun, tai sitten asialla ovat isänmaamme parturit, jotka eivät yksinkertaisesti välitä. Ikään kuin uhalla pannaan kansantalous ja kansalaiset kivireen eteen. Carunakaan ei näköjään opettanut, että sijoittajan tuottovaatimuksella ei ole kattoa.

Erik

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Orpolla oppositiossa orpo olo

Hotellilaiva tarvitsi erityisjärjestelyjä

Ministerin painajainen

Huoli-ilmoituskäytännöt yhtenäistettävä

Kuopio tarttuu mahdollisuuksiin ja sijoittaa tulevaisuuteen

Hoitotakuu toteutuu Kuopiossa, kiireelliset asiat hoituvat heti

Nopein ja halvin rautatieyhteys on kaikkein paras

Vesilaitosten fuusiolla on myös verhotut vaikuttimet

Ei vain rangaistuksia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.