KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

”Eroon hävikistä” -nimimerkki kertoi ruokailukokemuksestaan osastohoidon aikana KYSissä (Lukijan Sanomat 14.8.). Kirjoittaja ehdottaa eri annoskokojen käyttöönottamista ruokahävikin pienentämiseksi.

Kuopion yliopistollisen sairaalan potilasruokailussa hoitajien on mahdollista tilata viittä eri kokoista ruoka-annosta (XS, S, M, L, XL) potilaan energiatarpeen ja ruokahalun mukaan.

Sopivan annoksen valinnassa huomioidaan vuodeosastohoidon lisäksi potilaan ikä, koko, elintoiminnot ja sairaudesta toipumiseen tarvittava energiamäärä, mihin vaikuttavat esimerkiksi kuume tai tulehdustila.

Uudelle potilaalle tilataan alussa M-kokoinen annos (1800 kcal/vrk).

Jos ateria on liian iso, annosta voi vaihtaa tai tilata pienempänä, mutta rikastettuna.

Kooltaan pienemmän, rikastetun annoksen jaksaa syödä ja silti annoksesta saa saman energiamäärän kuin suuremmasta annoksesta.

Kirjoittaja ihmettelee päivällistarjottimella tuodun ruuan määrää. Määrä johtuu siitä, että päivällisellä tarjoillaan yhtä aikaa päivällinen ja iltapala. Iltapalan voi jättää nautittavaksi myöhemmin.

KYSissä seuraamme ateriahävikkiä säännöllisesti ja tilaamispalveluja kehittämällä pyrimme tarjoamaan potilaille sopivankokoisia annoksia.

Vain syöty ruoka auttaa potilasta toipumaan, joten huolehditaan yhdessä, että ruoka maistuu eikä hävikkiä synny.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Meillä on keinot pysäyttää trooppinen metsäkato

Piina on hieno suoritus

Avoin kirje Suomen Urheiluliitolle

Miten meille käy tekoälyn voittaessa?

Nuoria kuultava laajennettaessa

Laajempaa näkökulmaa

Taiteen tukemisesta ja tukemattomuudesta

Fysioterapeutti ei tee diagnoosia

Riitelytunnilla oli myönteistäkin viestintää

Epäonnistunut fuusio vai hieno alasajo?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.