Kaikkien vastuu kitkeä pois

Viime tiistain tragedia Kuopiossa koskettaa meitä jokaista. On musertavaa surua, raivoa ja pelkoa ja kysymyksien tulva.

Teen selväksi, etten puolusta tai hyväksy tämän nuoren miehen tekoa. Kysyn kuitenkin itseltäni, miten olisin kohdannut ja toiminut, jos olisin ollut hänen elämänpiirissään. Olisinko vaiennut, kun häntä kiusattiin, olisinko uskaltanut olla kaveri hänelle? Olisinko rohkaissut häntä keskustelemaan, puhumaan kanssani?

Vastaukseni on: en tiedä, koska tuolloin olisin ollut nuori ja vaikutuksille altis. Kun olin kouluiässä, oppilaat eivät kiusanneet toisiaan, tosin kohtasin kiusaamista aikuisten taholta muun muassa työelämässä. Ja hyvin usein tai poikkeuksetta kiusattu viskataan yli laidan.

Miksi koulukiusaaminen jatkuu? Maallikkona en voi antaa neuvoja, ainoastaan mielipiteeni. Jos olisimme rohkeita tarttumaan asiaan todella vakavasti lakeja uudistamalla ja käyttämällä talonpoikaisjärkeä kotikasvatuksessa ja kouluissa, voisimme lopettaa kiusaamisen tai vähentää sitä radikaalisti. Kiusaamisen salliminen samoin kuin sen ehkäisy on meidän kaikkien vastuulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.