Kaivoksia tarvitaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Yksittäisen kaivoksen – Heinäveden grafiittikaivoksen – vastustaminen on perusteettomasti laajennettu merkitsemään hyökkäystä koko kaivosalaa kohtaan, kun kaivosten kannattajana usein toimiva Elias Ekdahl kirjoitti ”Heinäveden visionäärien” haluavan lakkauttaa pääosan Suomen kaivoksista ja rajoittaa uusien malmien etsintää (SS 30.9.). Heitto on omiaan synnyttämään väärinkäsityksiä ja turhaa vastakkainasettelua. Kaivosteollisuutta tarvitaan, mutta sen edestä ei voi uhrata mitä tahansa. Tästä on kyse Heinävedelläkin.

Tilanne nimittäin on, että Aitolammen grafiittiesiintymä on nyt kairattu ja kartoitettu, ja paljastunut mineraalipitoisuus on kilpaileviin grafiittikaivoksiin verrattuna huono. Ei siis mikään ”taivaanlahja” edes kaivosta suunnittelevalle riskirahoituksella toimivalle pienelle englantilaiselle pörssiyhtiölle. Ennen kaikkea hankkeen tekevät mahdottomaksi ympäristölle ja vesistöille erittäin haitallisen rikin korkeat pitoisuudet (BEM, Mineral resource estimate 20.6.2018).

Ekdahlin agitoima asenne vääristää kansalaisten, yhteisöjen ja jopa kuntien oikeutta kehittää ja suojella arvokkaita alueitaan saasteettomiksi. On työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimivan Geologian tutkimuskeskuksen entiseltä pääjohtajalta asiatonta ja epäammattimaista mielipidevaikuttamista vedota siihen, että malmit “ovat siellä minne Luoja on ne asettanut” tai syyllistää kaivoksen vastustajia teollisuuden haittaajiksi, nimbyilijöiksi ja siirtomaariistäjiksi. Monia nykyisiä keskusteluja kaivosten päästöistä tuskin olisi, mikäli kaivannaisjäteasetuksia ja päästöjen raja-arvoja noudatettaisiin todella. Esimerkiksi asetuksessa määrätään, että jätealueesta ei saa aiheutua pitkänkään ajan kuluessa ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.

Kuten eräs ”Heinäveden visionääri” sanoi: ”Ihminen puolustaa sitä, mikä on lähellä.” Ja sitä, mikä on tärkeää ja arvokasta. Jota haluaa vaalia myös tuleville sukupolville. Heinäveden grafiittikaivoksen vastustaminen on juuri sitä.

Jukka Leppänen

Puheenjohtaja

Pro Heinävesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei täyskieltoa verkkokalastukselle

Gallupeissa mielenkiintoisia nousu- ja laskukiitoja

Turvataan eläkeläisten toimeentulo

Bokailu kannattaa, mutta kaikki viranomaiset eivät sitä arvosta

Yritykset sosiaalipummeina

Tolkkua metsäkeskusteluun

Mikä on tosiasiassa ”terveellistä” ja ekologista?

Faktan ja fiktion välisestä erosta

Henkilöstölle asetettava korkeat vaatimukset

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.