Kallavesi ei ole entisensä – muikkusaaliskin on huvennut

Terveemmän Onkiveden puheenjohtajan kirjoitus vaatii hiukan tarkastelua (SS 14.7.).

Esitetty väite, että Onkiveden vesi on yhtä puhdasta kuin Maaninkajärven, Ruokoveden ja koko pohjoisen Kallaveden on sinänsä tosi.

Se perustuu siihen, että mainitut vedet ovat juuri sitä samaa vettä, jos sitä voi vedeksi sanoa, joka saa alkunsa Kiuruveden, Runnin maatalousalueen ja metsien ojitettujen soiden sekä turvetuotannon valuma-alueilta.

Oman lisänsä siihen antavat Iisalmen kaupunki ja Lapinlahdella sijaitsevat Valion tehtaat, tosin jollakin tapaa puhdistettuna.

OK. Näinhän se nyky-yhteiskunnassa menee. Ylhäältä tulee mitä tulee, eikä se ole puhdasta, eikä sille mitään mahdeta.

Onkivesi on matala ja rehevöitynyt eikä se pysty puskuroimaan kaikkea, mitä siihen johdetaan. Viannankoski kuitenkin tekee parhaansa hapettaakseen ylhäältä annettuja moskia.

Tullaan Maaninkajärveen, joka on todella syvä koko sijaintialueellaan toisin kuin kirjoituksessa mainitaan. Tuovilanlahdessa on yksi Suomen sisävesien syvimmistä alueista, ja sama jatkuu Mustallevirralle asti.

Maaninkajärvi on ensimmäinen puskuri, jonka monttuihin Iisalmen reitin moskat ja humukset pysähtyvät, minkä nyt pohjavirtaukset niitä siellä pyörittelee.

Tulemme Ruokovedelle. Ruokovesikin on suhteellisen syvä ja pitkä ja jatkaa näin Iisalmen reitin moskien puhdistamista. Ruokovirralta tullaan Pöljänsalmen kautta pohjoiselle Kallavedelle, joka sekin on suhteellisen syvää koko matkaltaan.

Syvimmät montut ovat neljänkymmenen metrin kahden puolen ja ovat kohtuullisen suuria. Nämä hapettomat montut ovat täynnä ylhäältä annettua moskaa ja näin pintavesien jonkinasteisia pelastajia.

Meille tarpeelliset Kallansillat jakavat Kallaveden kahteen altaaseen. Eteläinen Kallavesi on edelleen syvä, ja siellä päästään jo noin 100 metrin syvyyksiin. Virtaukset jakaantuvat kiertämään Soisalon saarta, ja Nilsiän reitin moskavedet Juuruksen kautta sekoittuvat pohjoisesta tuleviin, ja Ollinselän montut taas keräävät sakat monttuihinsa.

Lähes puhtaista vesistä voidaan puhua vasta Suvaksen alueella, ja siitä kertovat hyvät arvokalakannat, muikku ja muut.

Tultaessa Ollinselälle ja siitä Puutossalmeen päin saadaan jo eteläiseltäkin Kallavedeltä muikkua. Uhkana on kuitenkin suunniteltu Finnpulp. Se ei ainakaan paranna vesien tilannetta. Uhraammeko Etelä-Kallaveden kasvottomille markkinavoimille? No, Kuopion päättäjät saa mitä tilaa.

Minä muistan pohjoisen Kallaveden poikavuosiltani reilun 60 vuoden takaa kalarikkaana ja kohtuullisen kirkasvetisenä. Hyvä oli muikkukanta, saalista riitti kaikille ja ottajia oli.

Nyt samoilla verkkomäärillä saa hyvällä tuurilla paistimuikut, 10 – 50 kappaletta kerralla. Silloin muikkua tuli myydä asti, ja tutut oli lypsyveräjät, missä emännät ootti muikkuastioineen kalantuojia. Kierros oli joka-aamuinen.

Nyt pohjaan näkee häthätää puoli metriä, vesirutto on vallannut rannat, kivien kyljissä liehuu limainen parta höystettynä sinilevällä. Kiitos yläpuolisten valuma-alueiden edellä mainittujen toimijoiden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Valta valuu EU-kolonialisteille

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.