Kannattaa maksaa

Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu 75 prosenttia suomalaisista. Viimeisin joukkoero tapahtui eduskunnan äänestäessä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tuolloin yhden viikon aikana kirkosta erosi noin 20 000 ihmistä.

Jokaista eroavaa 150:ttä työssäkäyvää kohti kirkko joutuu säästämään tai erottamaan yhden työntekijän. Joulukuun 2014 eropiikin vuoksi kirkko irtisanoo tai lakkauttaa 130 työpaikkaa. Nämä ovat lapsi-, perhe- ja vanhustyöntekijöitä, sekä päihde- ja mielenterveystyöntekijöitä, joiden ansiosta moni välttää 50 000 – 100 000 euroa vuodessa maksavan laitoshoidon.

Kirkollisverot ovat noin yksi prosentti Suomen kaikista verotuloista. Niillä katetaan myös kastajaisten, rippikoulujen, häiden ja hautajaisten pitopaikkojen ja henkilökunnan kulut. Palveluja käyttävät kirkkoon kuulumattomatkin.

Vaikka kirkon ensisijainen tehtävä on julistaa Raamatun sanaa, on se vain osa toimintaa. Vaikka itse olisin kaikkia kirkon oppeja vastaan, maksaisin silti kirkollisveron, koska tiedän kirkon perinteikkään, hyvin organisoidun toiminnan olevan halpa ja tehokas tapa hoitaa ennaltaehkäisevää sosiaali- ja terveystyötä.

Kirkolla on ollut iso merkitys suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisessa. Se on tuonut mukaan yhteisöllisyyden, välittämisen ja ihmisarvon kunnioittamisen.

Jarno Strengell

Kirkkovaltuutettu

Pääluottamusmies

Mikkeli

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Orpolla oppositiossa orpo olo

Hotellilaiva tarvitsi erityisjärjestelyjä

Ministerin painajainen

Huoli-ilmoituskäytännöt yhtenäistettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.