Kannattaisi ajatella loppuun asti

Monien yllätykseksi Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi Kuopion Sorsasaloon suunnitellun Finnpulpin ympäristöluvan, jonka asiantuntijaviranomainen oli hyväksynyt.

Vaikuttaa siltä, että enempää KHO kuin laitosta vastustavat järjestötkään eivät ole hahmottaneet sitä, että markkinataloudessa uuden tehtaan tulo jouduttaa vanhojen ja enemmän saastuttavien karsiutumista pois. Julkisista lupatiedoista voidaan laskea, kuinka suuria päästöjä vesistöihin vanhat sellutehtaat aiheuttavat verrattuna uusiin tai suunniteltuihin.

Kaksi keskeistä päästöä, orgaanista materiaalia kuvaava CODCr ja fosfori löytyvät kaikista tehtaille asetetuista jäteveden laatuvaatimuksista. 15 vanhan sellutehtaan CODCr -keskiarvo on vähän alle 20 kilogrammaa sellutonnia kohti ja fosforipäästö vähän alle 20 grammaa. Vaihtelu on melko suuri. Uusien ja suunniteltujen tehtaiden päästöt ovat alle 10 kiloa ja alle 10 grammaa.

Toisin sanoen vanhat sellutehtaat ovat keskimäärin kaksi kertaa pahempia saastuttajia kuin uudet, huonoimpiin ero on vielä suurempi. Finnpulpin osalta kannattaa myös huomata, että Powerfluten (Savon Sellu) päästöt olisivat vähentyneet suunnitellun yhteisen ja modernin jätevedenpuhdistamon ansiosta.

Etenkin ympäristöä puolustavien järjestöjen kannattaisi ajatella asiat loppuun asti. Oikein suunnattu tekniikka on parhaita keinoja ympäristön suojelemiseksi.

Kun päästönormeja kiristetään, vanhat tehtaat tulevat kannattamattomiksi, koska ne eivät pysty kilpailemaan uusien ja tekniikaltaan parempien kanssa. Se edistää ympäristönsuojelua. Uusia tehtaita ei siis kannata vastustaa, koska vastustaminen hidastaa ympäristönsuojelua.

Aikanaan Jyväskylän Rauhalahden lämpövoimalaa vastustettiin, kun pelättiin sen suuria päästöjä. Tosiasiassa se korvasi toistakymmentä kaupungilla hajallaan olevaa lämpövoimalaa, joiden päästöt olivat yhteensä paljon suuremmat ja lähempänä ihmisiä.

Niin sanottu varovaisuusperiaate ei toimi uutta arvioitaessa, kun uuden ja vanhan riskejä pitää verrata keskenään. Muuten, kuten kansanviisaus tietää, joudutaan ojasta allikkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Väärä yhtiömuoto?

Hengittäminenkö helppoa?

Koronaviruksella laaja tartuntaketju

Kesäjuhlat vaarassa jäädä pitämättä

Työmatkapyöräilyä kannattaa lisätä Kuopiossakin

Rakkaalla lapsella...”Kummastelija” ihmetteli usean nimen käyttöä Kuopion Puijon selänteen läntisestä alueesta (SS 21.3.).

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.