Kansalaisia on suojeltava ylivelkaantumiselta

Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassa on jo näin alkumetreillä yhdistämässä ihmisiä hyvällä tavalla. Viime päivinä on paljon puhuttu ja kirjoitettu solidaarisuuden kasvusta ja yhteisen hyvän eteen ponnistelusta. Valitettavasti poikkeukselliset olot saavat aina liikkeelle myös sellaiset tahot, jotka pyrkivät hyötymään ihmisten hädästä ja epätoivosta.

Ylivelkaantuneita auttava Takuusäätiö varoitti tällä viikolla siitä, että koronavirusepidemia tulee varsinkin pitkittyessään vaikuttamaan monien ihmisten taloudelliseen tilanteeseen, etenkin jos joutuu lomautetuksi tai irtisanotuksi.

Suuri osa suomalaisista elää normaalitilanteessakin oma rahatilanne niin tiukaksi viritettynä, että mikä tahansa muutos voi olla kohtalokas omalle taloudenhallinnalle. Etenkin tällaisessa poikkeustilanteessa on suuri vaara langeta hakemaan helpotusta rahapulaan ottamalla nopeasti ja helposti saatava korkeakorkoinen vakuudeton kulutusluotto eli pikavippi.

Pikavippifirmat ovatkin haistaneet tilaisuutensa tulleen ja ovat viime päivinä selvästi aktivoituneet markkinoinnissaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus voi nyt käytössä olevan valmiuslain nojalla antaa asetuksen, jossa säädetään, kuinka suurta korkoa Suomessa saa poikkeusoloissa periä veloista.

Korko voisi olla esimerkiksi 5 prosenttia nyt käytössä olevan 20 prosentin sijaan. Hallitus voisi halutessaan jopa kieltää pikavippifirmojen toiminnan kokonaan, jos se katsoo niiden käyttävän kriisiä hyväksi tavalla, joka vaarantaa kansalaisten toimeentulon ja tätä kautta vahingoittaa koko Suomen taloutta.

Valtion on näissä haastavissa olosuhteissa kaikin käytössä olevin keinoin suojeltava kansalaisiaan tahoilta, jotka pyrkivät käyttämään vallitsevaa tilannetta ja ihmisten haavoittuvaisuutta hyväkseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

1990-luvun ei tarvitse toistua

Uskonnonopetusta kaikille

Kenelle kelpaisi biovoimala?

Kotona oppiminen vaatii paljon kaikilta

Kustannustalkoita ja kauppa-autoja avuksi koronaan

Itsenäisyysajan kuudes pandemia meneillään Suomessa

Mökkiläiset ovat maaseudun mahdollisuus

Sosiaali- ja terveyspalvelut turvattava poikkeusoloissakin

Rakentamisen merkitys Suomelle on suuri

Tasapuolisuutta yrittäjien tukemiseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.